- Czym jest cukrzyca i jak ją rozpoznać?
- Jak rozpoznać cukrzycę? – Objawy i symptomy w jej rozwoju
- Jaka jest rola glukozy w organizmie?
- Jaka jest rola insuliny w organizmie?
- Współdziałanie insuliny i glukozy
- Odpowiednie suplementy przy cukrzycy
- Typy cukrzycy i ich charakterystyka
- Czynniki zwiększające ryzyko cukrzycy
- Skuteczne metody profilaktyki
- Podsumowanie
- Najczęściej zadawane pytania
Czym jest cukrzyca i jak ją rozpoznać?
Cukrzyca to przewlekła choroba ogólnoustrojowa, w której organizm nie jest w stanie regulować poziomu cukru we krwi.
Przyczyną jej wystąpienia może być niewydolność trzustki i niemożność syntezy odpowiedniej ilości insuliny potrzebnej organizmowi lub też niezdolność organizmu do skutecznego wykorzystania produkowanej insuliny.
Insulina to hormon, którego główną funkcją jest regulacja poziomu glukozy we krwi. W przypadku niedoboru insuliny lub insulinooporności (niemożności wykorzystania insuliny przez organizm) dochodzi do stanu zwanego hiperglikemią, co dosłownie, z łaciny, oznacza nadmierną ilość cukru we krwi.
Hiperglikemia, która jest stanem przewlekłym u pacjentów z niekontrolowaną cukrzycą, z czasem prowadzi do poważnych uszkodzeń wielu narządów i układów w organizmie.
Poważne powikłania wynikające z niekontrolowanej cukrzycy prowadzą z czasem do zaburzeń podstawowych funkcji życiowych i procesów w organizmie, niewydolności wielonarządowej, a nawet śmierci.Cukrzyca jest bardzo poważnym problemem zdrowotnym w skali globalnej. Ze względu na specyfikę współczesnego stylu życia, problem ten osiągnął niemal pandemiczne rozmiary.
Statystyki pokazują, że tylko w 2014 roku 8,5% wszystkich dorosłych powyżej 18 roku życia chorowało na cukrzycę. W 2019 roku cukrzyca była bezpośrednią przyczyną śmierci 1,5 miliona osób, z czego 48% zmarło przed ukończeniem 70 roku życia.
W okresie od 2000 do 2019 roku odnotowano wzrost śmiertelności z powodu cukrzycy o 3%. W krajach słabo i średnio rozwiniętych liczba ta wzrosła o 13%.
Według danych Międzynarodowej Federacji Diabetologicznej, na całym świecie około 400 milionów ludzi żyje z cukrzycą. Oznacza to, że średnio co 12. osoba cierpi na to schorzenie. Ciekawym faktem jest to, że połowa z nich nie wie, że ma cukrzycę.
Cukrzyca jest znana jako cichy zabójca, właśnie dlatego, że choroba może rozwijać się przez lata bez wyraźnych objawów klinicznych. Objawy pojawiają się dopiero, gdy mechanizmy kompensacyjne organizmu zostają wyczerpane, a symptomy cukrzycy zaczynają być odczuwalne.
Jak rozpoznać cukrzycę? – Objawy i symptomy w jej rozwoju

Cukrzyca może przebiegać bezobjawowo przez długi czas. Mimo to osoby z dobrą świadomością fizyczną i znajomością swojego ciała mogą zacząć zauważać nieprawidłowości stosunkowo wcześnie w przebiegu choroby.
Nasilenie objawów cukrzycy w dużej mierze zależy od poziomu glukozy we krwi.
Pacjenci z stanami przedcukrzycowymi lub cukrzycą typu 2 mogą nie odczuwać niemal żadnych objawów, podczas gdy u osób, u których rozwinęła się cukrzyca typu 1, dolegliwości szybko dominują nad zdrowiem.
Niezależnie od typu cukrzycy, na który cierpisz, wczesne objawy choroby są takie same.
Oto najważniejsze z nich:
- Częste oddawanie moczu: Spowodowane próbami organizmu usunięcia nadmiaru cukru z krwi przez zwiększenie produkcji moczu przez nerki.
- Uczucie nadmiernego pragnienia: W wyniku poliurii (zwiększonego oddawania moczu) organizm zaczyna się odwadniać, co objawia się suchością w ustach.
- Utrata masy ciała: Utrata wagi bez zmiany diety lub świadomego wysiłku w tym kierunku ma kilka przyczyn, wszystkie powiązane z działaniem insuliny.

Po pierwsze – insulina to najbardziej anaboliczny hormon w organizmie, silniejszy niż testosteron i hormon wzrostu razem wzięte. Odpowiada za transport glukozy do komórek, a w podobny sposób transportowane są też aminokwasy i inne składniki odżywcze.
Brak insuliny lub niezdolność organizmu do jej wykorzystania prowadzi do nasilenia procesów katabolicznych (rozpadu). Organizm zaczyna się „samozjadać”, rozkładając mięśnie i zapasy tłuszczu, by pozyskać energię innymi drogami.
- Obecność ketonów w moczu: Są to produkty metabolizmu tkanek rozkładanych w celu pozyskania energii przy niedoborze insuliny.
- Uczucie zmęczenia i osłabienia: Wskutek zaburzonego metabolizmu glukozy dochodzi do ogólnego rozregulowania metabolizmu energetycznego organizmu. Utrata masy mięśniowej i niskie poziomy glukozy wewnątrzkomórkowej prowadzą do odczuwania fizycznego i umysłowego zmęczenia.
- Drażliwość lub inne zmiany nastroju: Cukrzyca wiąże się z produkcją dużych ilości wolnych rodników, które powodują nadmierny stres oksydacyjny. Wpływa to na homeostazę hormonalną i neuroprzekaźniki, co skutkuje zmianami nastroju – mogą pojawić się epizody depresyjne, drażliwość, apatia, lęk i inne zaburzenia zachowania.
- Zamglone widzenie: Cukrzyca prowadzi do zwiększonej przepuszczalności ścian naczyń krwionośnych. Plamka żółta, centralna część siatkówki odpowiedzialna za ostre widzenie, jest intensywnie unaczyniona. Przeciekające kapilary powodują lekki obrzęk, co prowadzi do zamazanego widzenia.
- Wolno gojące się rany: Przewlekle podwyższony poziom glukozy we krwi uszkadza naczynia krwionośne, co negatywnie wpływa na mikrokrążenie oraz zaopatrzenie komórek w składniki odżywcze i tlen, niezbędne do regeneracji tkanek.
- Przedłużone krwawienieprzy minimalnych uszkodzeniach skóry: Hiperglikemia zaburza zdolność krwi do krzepnięcia.
- Częste infekcje o różnym charakterze: Stres oksydacyjny osłabia mechanizmy obronne organizmu, a wysoki poziom cukru we krwi tworzy idealne środowisko dla rozwoju bakterii i grzybów.
Jaka jest rola glukozy w organizmie?
Glukoza to prosty monosacharyd, który stanowi podstawowe źródło energii dla naszego ciała. Jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania komórek i ich metabolizmu.
Oto niektóre z głównych funkcji glukozy:
- Produkcja energii: Glukoza rozkłada się w trakcie oddychania komórkowego na dwie cząsteczki pirogronianu w procesie zwanym glikolizą. W warunkach tlenowych, w mitochondriach, pirogronian trafia do cyklu kwasu cytrynowego (znanego również jako cykl Krebsa), którego końcowym produktem jest adenozynotrójfosforan (ATP) – waluta energetyczna komórki.
- Stanowi paliwo dla mózgu: Mózg w głównej mierze polega na glukozie w realizacji swoich funkcji. W przeciwieństwie do innych narządów, nie potrafi jej magazynować i wymaga stałego jej dopływu.
- Jest swoistym „magazynem” energii: Glikogenoliza – przy wysokim poziomie glukozy, na przykład po obfitym posiłku, nadmiar energii zamieniany jest w glikogen (naturalny polimer glukozy) i magazynowany głównie w wątrobie oraz mięśniach. Przy niskim poziomie cukru we krwi i braku pożywienia, ten sam glikogen ulega rozkładowi na glukozę, zaspokajając energetyczne potrzeby organizmu.
- Uczestniczy w syntezie de novo innych związków biologicznych: Nukleotydów, aminokwasów i kwasów tłuszczowych.
Jaka jest rola insuliny w organizmie?
Insulina to hormon wytwarzany przez komórki beta trzustki, znajdujące się w tzw. wysepkach Langerhansa. Jest głównym regulatorem poziomu cukru we krwi i odpowiada za jego przyswajanie oraz wykorzystywanie przez organizm.
Oto niektóre z podstawowych funkcji insuliny:
- Reguluje poziom cukru we krwi: Insulina inicjuje i odpowiada za transport glukozy z osocza do wnętrza komórek – głównie mięśniowych i tłuszczowych. Odbywa się to za pośrednictwem transportera glukozy GLUT4, znajdującego się na powierzchni komórek.
- Glikogenogeneza: Insulina stymuluje wątrobę i mięśnie do przekształcania glukozy w glikogen – polimer energetyczny zbudowany z wielu cząsteczek glukozy.
- Hamuje syntezę glukozy z niecukrowych źródeł w wątrobie.
- Hamuje rozkład glikogenu na energię.
- Pełni funkcję silnego czynnika anabolicznego: Insulina stymuluje syntezę białek, zwiększając tempo transportu aminokwasów do wnętrza komórek. Dodatkowo wspomaga syntezę kwasów tłuszczowych i trójglicerydów w tkance tłuszczowej i wątrobie.
- Hamuje rozkład mięśni i tłuszczów na potrzeby energetyczne w warunkach głodu.
Współdziałanie insuliny i glukozy
Po spożyciu posiłku (w stanie poposiłkowym), zwłaszcza bogatego w węglowodany, do krwiobiegu trafia duża ilość glukozy i poziom cukru we krwi gwałtownie wzrasta. To sygnał dla komórek beta trzustki, aby wydzieliły insulinę.
Insulina za pomocą transporterów glukozy GLUT2 i GLUT4 przenosi glukozę do wnętrza komórek, a jej nadmiar wykorzystywany jest do magazynowania w postaci polimeru glikogenu w wątrobie i mięśniach, a także jako tłuszcz w tkance tłuszczowej.
W okresie głodu poziom krążącego cukru stopniowo się obniża, a mózg zaczyna wydzielać hormon grelinę, znany jako hormon głodu. Podczas dłuższego nieprzyjmowania pokarmów zmniejsza się wydzielanie insuliny i rozpoczyna się stopniowy rozkład zapasów energetycznych, jeśli organizm nie otrzyma świeżej energii z zewnątrz.
Równowaga pomiędzy poziomem insuliny a stężeniem glukozy we krwi ma kluczowe znaczenie dla utrzymania metabolicznej homeostazy. Zaburzenia tej równowagi prowadzą do pojawienia się objawów metabolicznych, które, jeśli nie zostaną odpowiednio i na czas zaadresowane, mogą doprowadzić do rozwinięcia się pełnoobjawowego zespołu metabolicznego.
Odpowiednie suplementy przy cukrzycy
Typy cukrzycy i ich charakterystyka
Wyróżnia się dwa typy cukrzycy – cukrzycę typu 1 i cukrzycę typu 2. Ich etiopatogeneza różni się zasadniczo, ale obraz kliniczny w zaawansowanych przypadkach bywa bardzo podobny.
Charakterystyka cukrzycy typu 1
Cukrzyca typu 1 to choroba autoimmunologiczna, charakteryzująca się absolutnym niedoborem insuliny. Przyczyną jej powstania jest zniszczenie komórek beta, znajdujących się w obszarze trzustki zwanym „wysepkami Langerhansa”.
Komórki te odpowiadają za syntezę insuliny, a ich zniszczenie przez własne komórki odpornościowe organizmu prowadzi do znacznego wzrostu poziomu glukozy we krwi.
Cukrzyca typu 1 pojawia się najczęściej w dzieciństwie lub wczesnej młodości, ale może również wystąpić w każdej grupie wiekowej, choć znacznie rzadziej.
Patofizjologia cukrzycy typu 1
Dochodzi do defektu układu odpornościowego, który błędnie atakuje i niszczy populacje komórek beta. Zniszczenie to jest mediowane przez limfocyty T – konkretnie typy CD4 i CD8 – oraz limfocyty B, które produkują autoprzeciwciała skierowane przeciwko komórkom beta, insulinie i powiązanym z nimi białkom.
Całkowite zniszczenie populacji komórek beta może trwać różnie długo, jednak zwykle dekompensacja organizmu i kliniczne objawy choroby pojawiają się po niemal całkowitym zniszczeniu wysepek Langerhansa.
Bez insuliny glukoza nie może przedostać się do komórek, i mimo jej wysokiego poziomu we krwi, organizm jest „głodny” energii i glukozy. W związku z tym zaczynają się rozkładać mięśnie i zapasy tłuszczu, podczas czego powstają ciała ketonowe.
Prowadzi to do stanu hiperglikemii i kwasicy ketonowej.

Etiologia cukrzycy typu 1
Na zwiększone ryzyko rozwoju cukrzycy typu 1 wpływają czynniki genetyczne, w tym niektóre geny zlokalizowane w kompleksie ludzkiego antygenu leukocytarnego (HLA) na chromosomie 6. Do istotnych genów należą m.in. HLA-DR i HLA-DQ oraz ich allele.
Czynniki środowiskowe również mają znaczenie. Przykładowo, podejrzewa się, że infekcje wirusowe, zwłaszcza enterowirusy, mogą być mechanizmem wyzwalającym autoimmunologiczną reakcję u osób genetycznie predysponowanych.
Inne potencjalne czynniki ryzyka, według badań, to wczesna zamiana mleka matki na mleko krowie, karmienie mlekiem modyfikowanym bez karmienia piersią oraz inne elementy diety.
Kliniczna prezentacja choroby
Cukrzyca typu 1 ma kilka podstawowych cech klinicznych.
Oto one:
- Wielomocz (zwiększone oddawanie moczu)
- Wzmożone pragnienie
- Nadmierny apetyt
- Niewyjaśniona utrata masy ciała
- Ogólna słabość i zmęczenie
- Zamglone widzenie
Ostra symptomatyka
Rozwój cukrzycowej kwasicy ketonowej – stan zagrażający życiu, który w wyniku opisanych wcześniej procesów produkcji ciał ketonowych prowadzi do objawów metabolicznej kwasicy ketonowej.
Charakterystycznym objawem tego stanu jest silny zapach acetonu u chorych, pochodzący od acetaldehydu (rodzaj ketonu), który gromadzi się we krwi, wydalany jest z potem, moczem i przez oddech.
Objawy cukrzycowej kwasicy ketonowej obejmują:
- Nudności
- Wymioty
- Silny ból brzucha, który może być mylony z ostrym brzuchem chirurgicznym
- Przyspieszony oddech i dezorientacja
Diagnoza cukrzycy typu 1
Ostateczne rozpoznanie cukrzycy typu 1 stawia się na podstawie szeregu badań i interpretacji wyników kliniczno-laboratoryjnych.
Oto najważniejsze z nich:
- Poziom glukozy na czczo (po 8 godzinach postu) – powyżej 7,00 mmol/l.
- Doustny test tolerancji glukozy – 2 godziny po obciążeniu 75 g glukozy doustnie wynik przekracza 11,1 mmol/l.
- Hemoglobina glikowana – A1c (HbA1c) – poziom powyżej 6,5% wskazuje na przewlekłą hiperglikemię w ostatnich 3 miesiącach.
- Testy na autoprzeciwciała – ICA, IAA, GADA i IA-2A – wskazują na autoimmunologiczne podłoże choroby.
Leczenie i utrzymanie
Leczenie i utrzymanie zazwyczaj obejmują:
- Terapia insulinowa: Składa się z kilku elementów.
- Stosuje się długo działającą (wolną) insulinę, zwaną także insuliną bazalną, która naśladuje fizjologiczne stężenia insuliny w organizmie i utrzymuje poziom glukozy przez całą dobę.
- Insulina bolusowa: Szybko działająca insulina, stosowana w celu kontrolowania skoków glukozy po posiłkach.
Istnieją dwie główne metody podawania insuliny – wielokrotne codzienne wstrzyknięcia lub ciągła podskórna infuzja insuliny za pomocą pompy insulinowej.
Jeśli chodzi o utrzymanie, obejmuje ono następujące elementy:

- Regularne pomiary poziomu glukozy we krwi za pomocą glukometru lub ciągłych systemów monitorowania poziomu glukozy.
- Zmiany w stylu życia. Przestrzeganie ściśle zbilansowanej diety dopasowanej do terapii insulinowej. Ważne jest przestrzeganie podstawowych zasad – częste spożywanie małych porcji, dieta bogata w witaminy i minerały, antyoksydanty, spożywanie produktów o niskim indeksie glikemicznym, a także naturalnych ekstraktów ziołowych.
- Regularna aktywność fizyczna poprawiająca wrażliwość na insulinę i wspomagająca ogólny stan zdrowia.
- Stała opieka specjalistyczna i szybkie reagowanie na objawy powikłań choroby.
Powikłania cukrzycy typu 1
Niestety, powikłań cukrzycy typu 1 jest wiele.
A oto najczęstsze z nich:
- Kwasica ketonowa
- Ostre powikłania: Hipoglikemia, spowodowana zbyt wysoką dawką insuliny lub zbyt małą ilością przyjętego pokarmu. Choć pierwsze objawy cukrzycy wiążą się z hiperglikemią i kwasicą ketonową, hipoglikemia jest znacznie bardziej niebezpieczna – może prowadzić do śpiączki, a nawet śmierci.
- Przewlekłe (późne) powikłania: Mikroangiopatie – czyli uszkodzenia małych naczyń krwionośnych. Prowadzą do specyficznych dla cukrzycy stanów, takich jak: retinopatia cukrzycowa (uszkodzenie siatkówki), nefropatia (uszkodzenie kłębuszków nerkowych) i neuropatia (uszkodzenie drobnych zakończeń nerwowych). W efekcie może dojść do stopniowego pogorszenia wzroku aż do ślepoty, niewydolności nerek, mikro- i makroangiopatii oraz zwiększonego ryzyka zawału serca i udaru.
Charakterystyczne są: drętwienie kończyn, uczucie „igieł” i mrowienia na skórze, zimne kończyny, wolno gojące się rany i inne.
Charakterystyka cukrzycy typu 2
Cukrzyca typu 2 to przewlekła choroba metaboliczna, charakteryzująca się insulinoopornością oraz względnym niedoborem insuliny, co prowadzi do podwyższonego poziomu glukozy we krwi.
W przeciwieństwie do cukrzycy typu 1, ten typ nie ma charakteru autoimmunologicznego i wiąże się głównie ze stylem życia oraz predyspozycjami genetycznymi.
Najczęściej dotyka osób starszych i często nazywany jest cukrzycą starczą, jednak granica wiekowa stale się obniża z powodu rosnącego poziomu otyłości.
Patofizjologia cukrzycy typu 2
W przypadku insulinooporności (obniżonej wrażliwości na insulinę), komórki organizmu reagują słabiej na działanie insuliny i potrzebują jej większych ilości, aby umożliwić prawidłowy transport glukozy do wnętrza komórek.
Wątroba traci zdolność regulacji poziomu glukozy, co również prowadzi do hiperglikemii.
Upośledzone wydzielanie insuliny – z czasem trzustka ulega dekompensacji z powodu nadmiernej produkcji insuliny, wynikającej z obniżonej wrażliwości komórek na ten hormon, a komórki beta stopniowo przestają działać. Proces ten może trwać latami, aż do całkowitej utraty zdolności trzustki do wydzielania insuliny.
Hiperglikemia – połączenie insulinooporności i zmniejszonej produkcji insuliny prowadzi do utrzymującej się hiperglikemii, która wpływa negatywnie na wszystkie narządy i układy w organizmie.
Etiologia cukrzycy typu 2
Ustalono zwiększone ryzyko rozwoju choroby u osób, których bliscy krewni również na nią chorują. Zidentyfikowano specyficzne kombinacje genetyczne, predysponujące do cukrzycy typu 2.
Czynniki środowiskowe i styl życia – otyłość jest uważana za kluczowy czynnik w rozwoju cukrzycy typu 2, ze względu na nasiloną insulinooporność.
Niska aktywność fizyczna również prowadzi do zmniejszenia wrażliwości na insulinę. Ponadto, dieta bogata w rafinowany cukier i tłuszcze sprzyja otyłości, wyczerpaniu funkcji trzustki oraz insulinooporności.
Wiek – po 45. roku życia stwierdzono bezpośrednią zależność pomiędzy wiekiem a ryzykiem rozwoju cukrzycy.
Niektóre rasy i grupy etniczne mają zwiększoną predyspozycję do tej choroby – w tym Afroamerykanie, Latynosi, rdzenna ludność Ameryki Północnej i osoby pochodzenia azjatyckiego w USA.
Objawy kliniczne choroby
Objawy cukrzycy typu 2 nie różnią się od tych występujących przy cukrzycy typu 1, z wyjątkiem ich intensywności i tempa dekompensacji, które w cukrzycy typu 1 następuje znacznie szybciej w przypadku niewłaściwego leczenia.
Wielu ludzi choruje na cukrzycę typu 2 przez wiele lat, zanim zostanie ona przypadkowo wykryta podczas rutynowych badań lekarskich.
Diagnoza cukrzycy typu 2
Diagnoza stawiana jest w taki sam sposób, jak w przypadku cukrzycy typu 1, jednak objawy kliniczne oraz wywiad pacjenta zwykle są wystarczające do wykluczenia cukrzycy typu 1, co sprawia, że oznaczanie autoprzeciwciał nie jest konieczne.
Leczenie i utrzymanie choroby
W cukrzycy typu 2 kluczowe znaczenie ma przestrzeganie odpowiedniego planu żywieniowego, w którym eliminowane są cukry i tłuszcze nasycone.
Aktywność fizyczna również może znacząco poprawić wrażliwość na insulinę. Trening siłowy jest bardziej efektywną metodą osiągnięcia tego efektu niż ćwiczenia aerobowe, jednak najlepsze rezultaty daje ich połączenie.
Leki
Przepisywanych leków jest wiele, ale najważniejsze z nich to:
Oto one:
Doustne leki hipoglikemizujące:
- Metformina – zazwyczaj jest to pierwszy wybór terapeutyczny. Działa podwójnie – zmniejsza wątrobową produkcję glukozy (hamuje glukoneogenezę) oraz poprawia wrażliwość na insulinę.
- Sulfonylomoczniki – stymulują produkcję insuliny przez trzustkę.
- Inhibitory DPP-4 – substancje te hamują działanie enzymu dipeptydylopeptydazy-4, który odpowiada za inaktywację inkretyn – hormonów wydzielanych po posiłku, które stymulują produkcję insuliny. Zablokowanie DPP-4 prowadzi do wydłużonego działania inkretyn i dłuższego wydzielania insuliny.
- Blokery SGLT2 – leki te hamują reabsorpcję glukozy w nerkach, dzięki czemu jest ona wydalana z moczem.
Leki podawane we wstrzyknięciach:
- Agoniści receptorów GLP-1 – zwiększają wydzielanie insuliny, hamują uwalnianie glukagonu i spowalniają opróżnianie żołądka.
- Terapia insulinowa: Może być konieczna w późniejszych stadiach choroby, kiedy obserwuje się znaczną dysfunkcję komórek beta.
Powikłania cukrzycy typu 2
Wśród ostrych powikłań cukrzycy typu 2 może wystąpić stan hiperglikemii hiperosmolarnej – poważny problem, charakteryzujący się skrajnie wysokim poziomem cukru we krwi, silnym odwodnieniem, zaburzeniami świadomości i innymi objawami.
Hiperglikemia hiperosmolarna to nagły stan medyczny, który wymaga natychmiastowego leczenia. W przeciwieństwie do kwasicy ketonowej, w tym stanie występuje wystarczająca ilość insuliny, by zapobiec ketozie, a hiperglikemia przekracza 33 mmol/l. Śmiertelność jest wyższa niż przy DKA – sięga nawet 20%.
Prewencja i profilaktyka cukrzycy typu 2
Profilaktyka cukrzycy typu 2 może być pierwotna lub wtórna:
- Profilaktyka pierwotna: Zmiana stylu życia mająca na celu utrzymanie optymalnej masy ciała, przestrzeganie zdrowej diety, odpowiednia aktywność fizyczna itp.
Przeprowadzanie badań przesiewowych w kierunku stanów przedcukrzycowych i szybkie podjęcie działań.
- Profilaktyka wtórna: Wczesne postawienie diagnozy i zapobieganie progresji choroby oraz jej powikłaniom.
Czynniki zwiększające ryzyko cukrzycy
Najważniejszym czynnikiem, który znacząco zwiększa ryzyko rozwoju każdej formy cukrzycy, jest czynnik genetyczny. Każdy z nas posiada określony zestaw genów zapisanych w chromosomach naszego DNA, które determinują wszystkie funkcje, procesy i cechy naszego organizmu.
Czynniki dziedziczne
Cukrzyca, zarówno typu 1, jak i typu 2, ma istotny komponent dziedziczny, który wpływa na indywidualne ryzyko rozwoju choroby. Czynniki genetyczne w połączeniu z czynnikami środowiskowymi determinują prawdopodobieństwo zachorowania.
Cukrzyca typu
W przypadku cukrzycy typu 1 istotne znaczenie mają:
- Predyspozycje genetyczne: Jak już wspomniano, segment HLA znajdujący się na 6. chromosomie jest związany z cukrzycą typu 1. Szczególne allele tego genu – HLA-DR3 i HLA-DR4 – dodatkowo zwiększają ryzyko.
- Inne loci genetyczne: Naukowcy powiązali ponad 50 różnych loci, spoza regionu HLA, z cukrzycą typu 1, w tym gen INS (kodujący insulinę), PTPN22 oraz IL2RA.
- Obciążenie rodzinne: Obecność krewnego pierwszego stopnia z cukrzycą typu 1 znacząco zwiększa ryzyko zachorowania. Na przykład u bliźniaków jednojajowych, jeśli jedno z nich ma cukrzycę, drugie ma 50% szans na rozwój tej samej choroby. W przypadku dzieci, których jeden z rodziców choruje na cukrzycę typu 1, ryzyko dziedziczenia wynosi około 5–8%.
Cukrzyca typu 2
W przypadku cukrzycy typu 2 istotne znaczenie mają:
- Predyspozycje genetyczne: W tej postaci cukrzycy predyspozycje genetyczne są poligeniczne, co oznacza, że za insulinooporność i dysfunkcję komórek beta odpowiada wiele genów. Do zidentyfikowanych należą TCF7L2, PPARG, FTO oraz KCNJ11. Zidentyfikowano również specyficzne polimorfizmy pojedynczych nukleotydów, które zwiększają ryzyko cukrzycy typu 2.
- Obciążenie rodzinne: W tej chorobie istnieje silna zależność rodzinna. Jeśli jeden z bliźniaków jednojajowych cierpi na cukrzycę typu 2, szansa, że drugi również zachoruje, wynosi aż do 90%. U dzieci, których jeden z rodziców ma cukrzycę typu 2, ryzyko rozwoju choroby wynosi do 40%.
Istnieje rzadka postać choroby znana jako cukrzyca monogenowa. Spowodowana jest mutacją w pojedynczym genie i dziedziczona w sposób autosomalny dominujący.
Ten typ przebiega zwykle łagodniej niż inne i daje się znacznie łatwiej kontrolować. Na świecie stanowi od 1 do 4% wszystkich przypadków cukrzycy.
Inne czynnik
Uważa się, że czynnikiem ryzyka cukrzycy typu 1 jest przebyta infekcja enterowirusowa, która wywołuje reakcję układu odpornościowego, prowadzącą do powstawania autoprzeciwciał. Atakują one komórki trzustki i stopniowo prowadzą do utraty zdolności produkcji insuliny.
Inne znane czynniki ryzyka rozwoju cukrzycy typu 1 to wczesne odstawienie dziecka od piersi, szybkie przejście na mleko krowie lub karmienie wyłącznie mlekiem modyfikowanym od początku życia.
Cukrzyca typu 2 natomiast jest silnie zależna od czynników zewnętrznych, indywidualnych dla każdego – niewłaściwa dieta, spożycie dużej ilości cukru i tłuszczów nasyconych, nadwaga, niska aktywność fizyczna i inne.
Skuteczne metody profilaktyki
Cukrzyca typu 1 to zasadniczo choroba autoimmunologiczna z silnym komponentem genetycznym, dlatego jej wystąpienie trudno jest zapobiec. Istnieją jednak strategie zmniejszające ryzyko i opóźniające jej wystąpienie u osób z grupy ryzyka.
Testy genetyczne mogą identyfikować dzieci z podwyższonym ryzykiem – na przykład takie, których rodzic choruje na cukrzycę typu 1.
Regularne monitorowanie poziomu autoprzeciwciał może pomóc we wczesnym wykrywaniu procesu i spowolnieniu niszczenia komórek beta.
Z badań wynika, że długotrwałe karmienie piersią wiąże się z niższym ryzykiem rozwoju cukrzycy typu 1. Naukowcy zalecają unikanie wczesnego zastępowania mleka matki mlekiem krowim.
Trwają prace nad metodami i preparatami umożliwiającymi immunomodulacyjną terapię u osób z grupy wysokiego ryzyka.
W przeciwieństwie do cukrzycy typu 1, cukrzycy typu 2 można łatwo zapobiec poprzez modyfikacje stylu życia.
Najważniejsze jest utrzymanie prawidłowej masy ciała. Nadwaga to najistotniejszy czynnik ryzyka tej choroby.
Prawidłowe odżywianie – regularne posiłki w małych porcjach, dostarczające wszystkich niezbędnych mikro- i makroelementów, witamin, minerałów i przeciwutleniaczy.
Unikanie tłuszczów nasyconych i przede wszystkim cukrów rafinowanych jest kluczowym elementem profilaktyki cukrzycy typu 2. Pomocne może być również spożywanie ziołowych preparatów wspomagających kontrolę glikemii.
Ważnym elementem profilaktyki jest aktywność fizyczna/sport. Naukowcy zalecają łączenie ćwiczeń aerobowych z anaerobowymi. Treningi oporowe (np. z ciężarami lub na urządzeniach siłowych) mają udowodniony pozytywny wpływ na poprawę wrażliwości na insulinę.
Palenie tytoniu to szkodliwy nawyk, który pogłębia stres oksydacyjny – już i tak podwyższony u diabetyków – i przyspiesza wystąpienie powikłań.
Spożycie alkoholu to kolejny szkodliwy nawyk, który zwiększa ryzyko zaburzeń metabolicznych.
Podsumowanie
Cukrzyca – zarówno typu 1, jak i typu 2 – jest poważną chorobą w skali globalnej. Niesie za sobą szereg zagrożeń związanych z poważnymi powikłaniami i ma destrukcyjny wpływ na wszystkie narządy i układy organizmu.
Pomimo różnej etiopatogenezy obu głównych typów cukrzycy, z czasem prowadzą one do takich samych powikłań, które mogą powodować ciężkie zagrożenia zdrowotne, niepełnosprawność, a nawet śmierć.
Profilaktyka obejmuje analizy genetyczne, regularne kontrole u osób z podwyższonym ryzykiem, przestrzeganie zasad zdrowego stylu życia oraz unikanie szkodliwych czynników.
W przypadku już rozwiniętej choroby, działania powinny koncentrować się na utrzymaniu odpowiedniego poziomu cukru we krwi oraz na skutecznym zapobieganiu i leczeniu powikłań.
Najczęściej zadawane pytania

Jak rozpoznać cukrzycę?
Do pierwszych objawów cukrzycy należą brak energii, utrata masy ciała (głównie masy mięśniowej), częste oddawanie moczu, stałe uczucie głodu i ochota na słodycze, suchość w ustach i inne.
Czy można zapobiec wystąpieniu i rozwojowi cukrzycy?
Cukrzyca typu 1 wynika głównie z czynników genetycznych, na które nie mamy wpływu. Cukrzycy typu 2 można w dużym stopniu zapobiec poprzez utrzymanie prawidłowej masy ciała, zdrowe odżywianie dostarczające niezbędnych witamin i minerałów oraz regularną aktywność fizyczną.
Czy palenie tytoniu ma wpływ na rozwój cukrzycy?
Tak, palenie tytoniu znacząco zwiększa stres oksydacyjny, który już i tak jest podwyższony u diabetyków. Może to przyspieszyć rozwój powikłań ze strony naczyń krwionośnych i zakończeń nerwowych.

2 komentarzy
Баща ми беше диагностициран с диабет наскоро. Симптомите му бяха силна жажда и загуба на тегло. Добре е да сме информирани!
Много благодаря за подробното и добре обяснено съдържание. Разпознаването на признаците на диабет в ранен етап е от ключово значение за превенцията. Радвам се, че споделяте научно обосновани съвети, които са полезни за всички нас.
Dodaj komentarz