Kolekcja: Enzymy

Czym są enzymy

Enzymy to biologicznie aktywne cząsteczki o białkowej naturze. Ich funkcją jest katalizowanie, czyli przyspieszanie, przebiegu konkretnej reakcji lub procesu.

Każdy proces zachodzący w naszym ciele jest zawsze związany z działaniem określonego enzymu. Te cząsteczki są niezbędne i kluczowe dla organizmu, ponieważ bez nich nie może on funkcjonować. Niedobór określonych enzymów w organizmie prowadzi do poważnych chorób o różnym charakterze.

Enzymy biorą udział w realizacji każdej funkcji charakterystycznej dla organizmów żywych – od oddychania po trawienie.

Cząsteczki, na które działają enzymy, nazywane są substratami. Połączenie między nimi jest bardzo specyficzne – dany enzym łączy się wyłącznie z jednym lub kilkoma podobnymi strukturalnie substratami.

Czym są enzymy trawienne i jak działają

Procesy trawienne w ludzkim organizmie są całkowicie kontrolowane i przeprowadzane przez enzymy. Logicznie rzecz biorąc, noszą one nazwę enzymów trawiennych (czasami nazywane również enzymami trawienia lub enzymami pokarmowymi) i są wytwarzane w ludzkim ciele.

Procesy te polegają na rozkładzie dużych cząsteczek pokarmowych na mniejsze, które następnie są wchłaniane przez błonę śluzową jelit.

Istnieją trzy główne grupy składników odżywczych:

  • Tłuszcze
  • Węglowodany
  • Białka (proteiny).

Rodzaje enzymów i etapy trawienia

Amylaza

Trawienie rozpoczyna się już w jamie ustnej, gdzie najpierw zachodzi częściowy rozkład węglowodanów, takich jak skrobia.

Proces ten odbywa się dzięki enzymowi znanemu jako amylaza ślinowa.

Amylaza odpowiada za rozkład wiązań alfa-1,4-glikozydowych w skrobi, przekształcając ją w disacharyd maltozę lub średniołańcuchowe disacharydy zwane dekstrynami.

Dalej, w jelicie cienkim, pod wpływem amylazy trzustkowej, dekstryny są rozkładane na cząsteczki glukozy, które następnie wchłaniają się przez błonę śluzową jelit.

Trzustka odpowiada za rozkład wszystkich głównych składników odżywczych, wydzielając odpowiednie enzymy. Procesy trawienia są skomplikowane i stanowią kaskadę reakcji.

W tych procesach, oprócz trzustki, biorą udział:

  • Żołądek
  • Dwunastnica
  • Wątroba
  • Pęcherzyk żółciowy
  • Jelita.

Proteazy

Białka (proteiny) pochodzące z pożywienia podlegają działaniu proteazy trzustkowej.

Enzym ten rozkłada wiązania polipeptydowe między poszczególnymi aminokwasami w złożonych łańcuchach białkowych. W ten sposób zostają one podzielone na krótkie peptydy składające się z kilku aminokwasów.

Lipaza

Lipaza to enzym, który rozkłada tłuszcze z pożywienia na wolne kwasy tłuszczowe i glicerol.

Laktaza

W dzieciństwie ludzie mogą syntetyzować enzym laktazę, który rozkłada cukier mleczny laktozę na glukozę i galaktozę.

Bardzo często, u dużego odsetka populacji, organizm stopniowo przestaje syntetyzować ten enzym, co prowadzi do niemożności przyswajania cukru mlecznego. Objawami tego są wzdęcia, gazy, bóle brzucha i biegunka po spożyciu produktów mlecznych, szczególnie po wypiciu mleka.

Celulaza

Enzym celulaza jest odpowiedzialny za rozkład celulozy – polisacharydu, który w normalnych warunkach jest niestrawny lub częściowo strawny dla ludzi. Nie jest produkowany w ludzkim organizmie. Wydzielany jest w śladowych ilościach przez mikrobiotę jelitową.

Konsekwencje złego trawienia i niskiej aktywności enzymatycznej

Dobre trawienie to bardzo ważny proces, który w dużej mierze odbywa się dzięki enzymom trawiennym w organizmie.

Często zaniedbujemy nasz układ trawienny, dosłownie „zasypując” go złym i trudnym do strawienia jedzeniem.

Prowadzi to do kilku fundamentalnych problemów:

  • Zmniejszonego przyswajania składników odżywczych (zespół złego wchłaniania)
  • Występowania stanów zapalnych jelit i trzustki
  • Niedoborów konkretnych substancji (mikro- i makroelementów)
  • Obniżonej odporności itp.

Przyczyny złego trawienia i niedoboru enzymów

Oprócz niewłaściwej diety istnieją inne czynniki, które mogą zakłócać procesy trawienne.

Są to:

  • Przewlekłe choroby zapalne narządów układu pokarmowego – zapalenie trzustki, zapalenie pęcherzyka żółciowego, zapalenie żołądka, przewlekłe wrzodziejące zapalenie jelita grubego, celiakia i choroba Leśniowskiego-Crohna.
  • Resekcja (usunięcie) narządów układu pokarmowego
  • Podwyższony poziom stresu.

Objawy wskazujące na potrzebę enzymów

Jednym z pierwszych objawów nieprawidłowego przebiegu procesów trawiennych i niedoboru enzymów trawiennych jest uczucie ciężkości po jedzeniu.

Ludzie często skarżą się na skurczowe bóle jelit (brzucha), wzdęcia, nadmierne gazy. Biegunka lub okresy zaparć również są przejawem złego trawienia.

W przypadku występowania któregokolwiek z wyżej wymienionych schorzeń należy odpowiednio zareagować, aby uniknąć poważniejszych powikłań.

Co należy zrobić

Najważniejszą kwestią jest optymalizacja sposobu odżywiania. Obejmuje to eliminację jak największej ilości szkodliwych produktów spożywczych i napojów.

To szerokie pojęcie obejmuje następujące główne grupy:

  • Smażone i tłuste potrawy – poważnie obciążają trzustkę i pęcherzyk żółciowy, zwiększają stres oksydacyjny i mają działanie prozapalne.
  • Żywność bogata w rafinowany cukier – wysoka wartość kaloryczna, brak zawartości mikroskładników odżywczych. Mają wysoki potencjał prozapalny i prooksydacyjny.
  • Zbyt pikantne i ostre potrawy – prowadzą do nadmiernej stymulacji trzustki i żołądka. Mogą wywołać ostre zapalenie trzustki, prowadzić do zapalenia błony śluzowej żołądka i powstawania wrzodów w żołądku oraz dwunastnicy.
  • Spożycie napojów gazowanych i alkoholowych – nie mają wartości odżywczej, a jedynie „puste” kalorie pochodzące z etanolu i cukru. Powodują reakcję zapalną w organizmie i nadmierną stymulację trzustki.

Palenie tytoniu to kolejny szkodliwy czynnik, niezwiązany z dietą, który wyjątkowo niekorzystnie wpływa na zdrowie układu pokarmowego.

Przewlekłe palenie tytoniu prowadzi do:

  • GERD (refluks żołądkowo-przełykowy)
  • Zapalenia błony śluzowej żołądka
  • Wrzodów trawiennych
  • Zwiększonego ryzyka rozwoju choroby Crohna
  • Polipowatości jelita grubego
  • Przewlekłego zapalenia trzustki
  • Tworzenia się kamieni żółciowych

Spożycie odpowiedniej ilości wody jest również kluczowe dla ogólnego zdrowia i funkcjonowania organizmu oraz układu pokarmowego.

Kiedy konieczne jest przyjmowanie enzymów trawiennych

W przypadku już istniejących chorób przewodu pokarmowego związanych z trawieniem, wskazane jest wspomaganie pracy układu trawiennego poprzez suplementy enzymami.

Obecnie, ze względu na pogorszony styl życia i sposób odżywiania, coraz częściej stosowanie enzymów trawiennych jest uzasadnione.

Są one szczególnie przydatne w przypadku spożywania większych ilości jedzenia, obejmujących różnorodne grupy składników odżywczych. Wtedy organizm wydziela większe ilości różnych enzymów, aby zapewnić prawidłowe trawienie. Wpływa to na organizm i wyczerpuje energię oraz zdolności narządów.

Enzymy trawienne są ważną częścią holistycznego podejścia do utrzymania zdrowia.

Przynoszą one różne korzyści:

  • Wspierają funkcję układu trawiennego
  • Poprawiają wchłanianie składników odżywczych
  • Chronią przed przeciążeniem narządów
  • Dbają o witalność i zdrowie układu odpornościowego

Dlaczego warto wybrać enzymy trawienne VitaOn

Wiemy, że wybór najlepszych enzymów trawiennych może być trudny.

Dlatego enzymy trawienne VitaOn są pochodzenia naturalnego, w 100% biologicznie aktywne i w stężeniach wystarczających do zapewnienia perfekcyjnego trawienia.

Kombinacja enzymów zawartych w składzie bierze udział w rozkładzie wszystkich składników odżywczych, w tym cukru mlecznego i celulozy.

Pomagają one w trawieniu, gdy są przyjmowane w trakcie lub bezpośrednio po posiłku. Skutecznie eliminują nieprzyjemne uczucie ciężkości i wzdęcia, pomagają w pełnym rozkładzie składników odżywczych i ich przyswajaniu.