Kolekcja: Probiotyki i prebiotyki
-
Probiotyk BlendCena regularna 65,99 złCena regularnaCena jednostkowa / na
-
Probiotyk dla dzieci - SparkyCena regularna 54,99 złCena regularnaCena jednostkowa / na
Czym są probiotyki
Probiotyki to żywe mikroorganizmy, głównie bakterie i drożdże, które przynoszą korzyści dla organizmu człowieka, gdy są spożywane w odpowiednich ilościach.
Do pożytecznych mikroorganizmów zaliczają się najczęściej różne szczepy bakterii, należących do rodzajów Lactobacillus, Bifidobacterium i Saccharomyces. Występują w niektórych fermentowanych produktach spożywczych, takich jak kefir, jogurt czy kiszonki, a także w różnych suplementy diety.
Funkcje probiotyków w organizmie
Probiotyki są odpowiedzialne za tworzenie tzw. mikrobioty jelitowej.
Pojęcie „mikrobiota jelitowa” odnosi się do złożonego ekosystemu bakterii i innych mikroorganizmów, które bytują w naszym przewodzie pokarmowym.
Mikrobiota jelitowa bierze udział w wielu procesach fizjologicznych:
- Wspomaga proces trawienia.
- Zwiększa efektywność metabolizmu.
- Wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego.
- Zmniejsza ryzyko rozwoju alergii.
- Pomaga kontrolować stany zapalne, zwłaszcza w chorobach układu pokarmowego, takich jak przewlekłe zapalenie jelita grubego czy choroba Crohna.
- Może korzystnie wpływać na funkcjonowanie mózgu.
Ogólnie rzecz biorąc, rola probiotyków dotyczy całkowitego dobrostanu organizmu i zdrowia.
odgrywają kluczową rolę w zapobieganiu kolonizacji jelit przez patogenne mikroorganizmy oraz w utrzymaniu zdrowia przewodu pokarmowego.
Zdrowie jelit to szerokie pojęcie, obejmujące wiele aspektów funkcjonowania układu pokarmowego. Poza procesami trawienia i wchłaniania składników odżywczych, w przewodzie pokarmowym odbywa się również ciągła kontrola immunologiczna.
Błona śluzowa jelit stanowi pierwszą barierę ochronną przed patogenami, które dostają się do organizmu drogą pokarmową (z wodą i jedzeniem). Z tego powodu układ jelitowy posiada własny, dobrze rozwinięty system odpornościowy, a jego stan w dużym stopniu wpływa na zdrowie całego organizmu.
Zrównoważona mikrobiota jelitowa tworzy korzystne środowisko dla dobroczynnych bakterii, które utrzymują niskie pH w świetle jelita, co utrudnia rozwój bakterii patogennych.
Mechanizm ten jest dobrze poznany naukowo – probiotyki hamują rozwój szkodliwych mikroorganizmów poprzez indukowanie produkcji beta-defensyny i immunoglobuliny A w organizmie gospodarza.
Ponadto probiotyki zmniejszają przepuszczalność jelit, wzmacniając barierę jelitową poprzez utrzymanie ścisłych połączeń międzykomórkowych i zwiększenie produkcji mucyny.
Aktywnie konkurują również z bakteriami patogennymi o składniki odżywcze – fermentujące resztki pokarmowe, które mają zdolność do silnej adhezji do błony śluzowej jelit, zapobiegając przyczepianiu się szkodliwych mikroorganizmów.
Probiotyki działają więc jak wielowarstwowa bariera pomiędzy patogenami a jelitami, które stanowią „bramę” do organizmu.
Mechanizm działania probiotyków obejmuje:
- Wspieranie równowagi mikrobiologicznej w świetle jelita.
- Utrzymywanie funkcji bariery jelitowej.
- Modulowanie odporności błon śluzowych i układu immunologicznego – zarówno wrodzonego, jak i adaptacyjnego.
To cechy wspólne dla wszystkich probiotyków, jednak każdy szczep i rodzaj ma swoje unikalne, bardziej wyraziste lub specyficzne właściwości.
Rodzaje probiotyków
Istnieje wiele szczepów bakterii, które należą do rodzaju Lactobacillus. Posiadają one podobne właściwości, ale badania naukowe wskazują, że każdy szczep może mieć swoje charakterystyczne cechy. Daje to możliwość tworzenia różnych kombinacji kultur probiotycznych, w zależności od tego, co chcemy osiągnąć przez ich przyjmowanie.
Przyjrzyjmy się niektórym z najbardziej znanych, przebadanych i stosowanych.
Lactobacillus bulgaricus
Ale co właściwie łączy je z sobą i co właściwie oznacza Lactobacillus bulgaricus?
Lactobacillus bulgaricus to łacińska nazwa gatunku, a także szczepu, pożytecznych dla ludzi bakterii w kształcie pręcików, które należą do rodzaju Lactobacillus (od łacińskiego Lacto - mleko i bacillus - pręcik). Nazwa gatunkowa bulgaricus odnosi się do terytorium, na którym po raz pierwszy odkryto i wyizolowano tę bakterię.
Dokładnie tak, lactobacillus bulgaricus to mleczno-kwaśna bakteria pręcikowa, Gram-dodatnia, fakultatywnie beztlenowa, odpowiedzialna za fermentację świeżego mleka i przekształcanie go w jogurt. To dzięki niej zawdzięczamy charakterystyczny kwaskowy smak końcowego produktu, który jest wynikiem wytwarzania kwasu mlekowego w procesie przekształcania cukru mlecznego.
Jest to gatunek endemiczny, występujący naturalnie tylko na terytorium Bułgarii. Wspomaga ekosystem jelitowy, utrzymując środowisko o kwaśnym pH, a także produkuje substancje o działaniu bakteriobójczym, które zabijają lub hamują rozmnażanie potencjalnie niebezpiecznych patogenów w świetle jelita.
Streptococcus thermophilus
Streptococcus thermophilus jest przedstawicielem rodzaju Streptococcus. W odróżnieniu od innych przedstawicieli tego rodzaju, nie jest inwazyjny i nie ma szkodliwego wpływu na człowieka.
Przeciwnie - uważa się, że ta bakteria działa jako adiuwant i ma korzystny wpływ w leczeniu stanów zapalnych jelit, takich jak przewlekłe zapalenie jelita grubego, a także w chorobie Leśniowskiego-Crohna.
Inny interesujący fakt to, że ten streptokok żyje w symbiozie z bułgarską bakterią mleczną. Bakteria mleczna produkuje aminokwasy z częściowego rozkładu białka mlecznego, które wykorzystuje streptokok. W zamian dostarcza ona L. bulgaricus kwasu foliowego i kwasu mrówkowego.
Lactobacillus acidophilus
Podobnie jak inne przedstawiciele tego rodzaju, Lactobacillus acidophilus to probiotyczna bakteria, która ma korzystny wpływ na zdrowie człowieka. Występuje naturalnie w fermentowanych produktach mlecznych, a często pojawia się także w składzie suplementy diety.
Ten szczep jest korzystny w przypadku przewlekłych chorób jelit, a także znajduje zastosowanie w leczeniu dysbakterioz żeńskich narządów płciowych. Dba o utrzymanie optymalnego pH jelitowego i waginalnego.
Ponadto, według badań klinicznych, ta pożyteczna bakteria ma działanie modulujące na układ odpornościowy i bezpośrednie działanie bakteriobójcze na szkodliwe mikroorganizmy. Uważa się, że ma działanie przeciwzapalne na błonę śluzową jelit, a jej aktywność prowadzi do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi.
Istnieją dane naukowe wskazujące, że ta bakteria jest skuteczna w walce z Helicobacter pylori - podstępnym mikroorganizmem, który powoduje zapalenie żołądka, wrzody i raka żołądka.
Lactobacillus casei
Lactobacillus casei jest typowym przedstawicielem tego rodzaju. Pomaga w procesach rozkładu cukrów i laktozy, wykorzystując je jako substrat do produkcji kwasu mlekowego. Stymuluje syntezę mucyny i hamuje wzrost patogenów.
Uważa się, że ta bakteria zmniejsza częstotliwość infekcji dróg oddechowych u osób starszych.
Bifidobacterium bifidum
Bifidobacterium bifidum jest bakterią kwasu mlekowego, należącą do innego rodzaju. Jest bardzo szeroko rozpowszechniona i występuje w przewodzie pokarmowym większości ssaków.
U człowieka zasiedla dystalną część jelit cienkich, jelita grube oraz pochwy u kobiet. Jej stosunek do innych bakterii w jelitach jest wskaźnikiem zdrowia.
Z wiekiem liczba B. bifidum zmniejsza się kosztem innych przedstawicieli bakterii kwasu mlekowego, ale także bakterii patogennych. Obniżone wartości bifidobakterii są związane z różnymi rodzajami nowotworów. Badania wykazują związek między stężeniem tej bakterii a prawidłowym funkcjonowaniem i zdrowiem wątroby.
Mechanizmy działania pożytecznych bakterii
Flora jelitowa jest przykładem typowej bioceonozy. Termin „bioceonoza” oznacza rodzaj wzajemnego współżycia, w którym wszyscy uczestnicy odnoszą korzyści, a ich istnienie z osobna jest w praktyce niemożliwe.
W trakcie procesu ewolucyjnego ukształtowała się bioceonoza w formie symbiozy na dwóch poziomach życia. Z jednej strony organizm ludzki współpracuje z bakteriami kwasu mlekowego, które z kolei są w ścisłej więzi z poszczególnymi szczepami. Ten rodzaj relacji między organizmami zapewnia dużą odporność na ewentualne zmiany w środowisku.
Zapewnienie zdrowego i zrównoważonego mikrobiomu jelitowego jest odpowiedzialnością i obowiązkiem każdego przedstawiciela pożytecznych probiotyków. Utrzymując równowagę między sobą, czynią one ekosystem jelitowy odpornym na ataki szkodliwych mikroorganizmów.
Bakterie kwasu mlekowego produkują kwas mlekowy w wyniku swojego metabolizmu. Ewoluowały i przystosowały się do niskiego pH środowiska, w którym żyją. Kwasowe środowisko zapewnia pierwszy ważny krok w kierunku zdrowia jelit, ponieważ zapobiega zasiedlaniu się szkodliwych bakterii i grzybów.
Niezbędnym warunkiem życia i rozmnażania pożytecznych mikroorganizmów, które zasiedlają nasze jelita, jest utrzymanie kwaśnego środowiska. W obecności zdrowej mikroflory bakterie, które ją reprezentują, same odpowiadają za zakwaszanie środowiska. Dzieje się to poprzez wydzielanie kwasu mlekowego jako produktu przemiany materii bakterii kwasu mlekowego.
Różne stany, choroby i okoliczności mogą prowadzić do zakłócenia równowagi w tej harmonijnej ekosystemie. Pociąga to za sobą poważne zmiany, a tym samym problemy zdrowotne.
Kiedy należy przyjmować probiotyki
Probiotyki to żywe mikroorganizmy, które są wrażliwe na zmiany w środowisku.
W przypadku zakłócenia równowagi między pożytecznymi a szkodliwymi bakteriami, zalecamy przyjmowanie suplementy diety zawierających probiotyki i prebiotyki, aby przyspieszyć procesy odbudowy flory jelitowej i dobrostanu.
Nierównowaga mikrobiomu jelitowego może występować w przypadku:
- Przyjmowania antybiotyków
- Infekcji wirusowych i bakteryjnych
- Chorób przewlekłych i genetycznych
- Spożywania szkodliwej/niejakościowej żywności i innych.
Te czynniki mogą prowadzić do znacznego zmniejszenia liczby pożytecznych bakterii.
W ten sposób automatycznie otwierają się drzwi dla rozprzestrzeniania się szkodliwych bakterii, które również są normalnymi mieszkańcami mikrobiomu jelitowego.
Zmniejszenie liczby pożytecznych bakterii prowadzi do wzrostu pH. Środowisko zasadowe sprzyja rozwojowi szczepów bakteryjnych, które są tłumione przy zdrowej florze jelitowej. Produkty ich metabolizmu są często toksyczne i prowadzą do uszkodzenia zarówno ochronnej warstwy śluzowej, jak i komórek nabłonkowych błony śluzowej, która pokrywa jelita.
Objawowo objawia się to pojawieniem się:
- Gazów
- Wzdęć jelitowych
- Częstych wypróżnień biegunkowych
- Przyspieszonej perystaltyki.
To są sposoby, w jakie organizm stara się poradzić sobie z problemem.
W takich sytuacjach należy interweniować i my - albo poprzez spożywanie większej ilości fermentowanych produktów mlecznych, takich jak kefir i jogurt, albo zastanowić się nad przyjęciem probiotycznych suplementy diety.
Konsekwencje zaburzonej równowagi jelitowej
Istnieje wiele problemów, które mogą wystąpić w wyniku zaburzenia równowagi jelitowej. Ważne jest, aby szybko zareagować w przypadku wystąpienia któregokolwiek z powyżej wymienionych objawów, ponieważ przewlekła ekspozycja błony śluzowej jelita na toksyny i wolne rodniki prowadzi do innych, poważniejszych zaburzeń.
Oto niektóre z nich:
- Aktywacja układu odpornościowego
- Indukcja reakcji zapalnej
- Zniszczenie warstwy śluzowej i substancji międzykomórkowej
- Zwiększona przepuszczalność ściany jelita: Działa to w dwóch kierunkach - absorpcja toksyn z lumeny do krwiobiegu oraz sekrecja płynów z organizmu do lumeny jelita, co objawia się zespołem biegunkowym.
W przypadku zaniedbania problemu może wzrosnąć ryzyko rozwoju przewlekłego stanu zapalnego jelit. Ponieważ jelitowa odporność jest ściśle związana z odpornością systemową, zaburzenia w niej wpłyną na ogólny stan zdrowia organizmu.
Osoby z zaburzoną mikroflorą jelitową cierpią na banalne infekcje i choroby wirusowe znacznie częściej. Są one podatne na rozwój chorób autoimmunologicznych. Często pogorszone zdrowie jelit prowadzi do problemów skórnych, bólów w mięśniach, stawach.
W rzeczywistości, systemowa intoksykacja organizmu, będąca wynikiem przewagi szkodliwych bakterii w jelitach nad pożytecznymi, zwiększa ryzyko rozwoju przewlekłych stanów zapalnych, chorób autoimmunologicznych, a nawet nowotworowych.
W przypadku ich wystąpienia, istotne jest zwrócenie uwagi na właściwy sposób odżywiania, jak również suplementację pożytecznymi probiotykami.
W jakich przypadkach stosowanie probiotyków jest odpowiednie
Stosowanie probiotyków jest odpowiednie w wielu przypadkach:
- Po (i w trakcie) stosowania antybiotyków w celu przywrócenia równowagi mikroflory jelitowej.
- W przypadku przewlekłych chorób jelit i wątroby, takich jak przewlekłe zapalenie jelit, choroba Leśniowskiego-Crohna, zespół jelita drażliwego, zapalenie wątroby i stłuszczenie wątroby.
- W chorobach autoimmunologicznych.
- W przypadku osłabionego układu odpornościowego.
- Problemy skórne.
- Częste infekcje pochwy u kobiet.
- Po przebytej infekcji wirusowej i bakteryjnej.
- Po leczeniu radioterapią i chemioterapią i inne.
Istnieje powiedzenie, które brzmi: "Człowiek jest tym, co je". Ma ono duże znaczenie. Powód tego wcale nie jest dosłowny. Jedzenie jest niezwykle ważne dla ogólnego zdrowia organizmu, a za jego rozkład i przyswajanie odpowiada nasz układ pokarmowy.
Utrzymując odpowiednie zdrowie układu pokarmowego, kładziemy fundamenty dobrego ogólnego zdrowia, które jest zbiorem zdrowia wszystkich narządów i systemów.
U podstaw tego stoi zrównoważona mikroflora jelitowa. Naukowo udowodniono bezpośredni związek, zarówno funkcjonalny, jak i zdrowotny, między zdrowiem jelit a niektórymi narządami i systemami organizmu.
Istnieje związek między następującymi narządami i systemami:
- Jelita - wątroba
- Jelita - skóra
- Jelita - serce
- Jelita - stawy
- Jelita - mózg
Probiotyczne suplementy diety lub probiotyczne jedzenie
Dlaczego właściwe jest stosowanie probiotyków w formie suplementu diety, zamiast pozyskiwać je z żywności, która je zawiera?
W dużym odsetku przypadków, ludzie decydują się na przyjmowanie probiotyków dopiero po wystąpieniu objawów, które wskazują na możliwy dysbalans w mikroflorze jelitowej. W przypadku wyraźnych objawów zaburzonej równowagi między dobrymi i złymi mikroorganizmami w jelitach, warto szybko i radykalnie rozwiązać problem.
Jak sami rozumiecie, opracowane produkty probiotyczne zawierają wyższą koncentrację żywych bakterii, a także bogatszą różnorodność aktywnych szczepów, które zostały wyselekcjonowane w celu uzyskania jak najlepszego działania.
Kiedy przyjmujecie probiotyki w formie suplementu, razem kolonizują one błonę śluzową jelit, a jak już wiadomo, działają w symbiozie ze sobą nawzajem.
Czym są prebiotyki
Aby uzyskać optymalny efekt, większość firm łączy formuły probiotyczne z prebiotykami.
Prebiotyki, z definicji, to niestrawne cząsteczki pokarmowe, które najczęściej należą do grupy węglowodanów.
Najczęściej stosowane z nich to:
- Inulina
- Fruktooligosacharydy
- Galaktooligosacharydy
- Oligofruktoza
- Rodzaje błonnika pokarmowego.
Nie stanowią one substratu i pożywki dla szkodliwych bakterii, ale korzystne bakterie kwasu mlekowego mają do nich duży afinitet. Spożywanie skoncentrowanych źródeł probiotyków prowadzi do szybkiego rozwoju kolonii korzystnych bakterii i poprawy homeostazy jelitowej.
Bakterie probiotyczne mogą syntetyzować krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe z prebiotyków. Służą one jako źródło energii dla komórek jelita grubego, a dodatkowo pomagają stabilizować ujemne pH środowiska.
Dlatego przy wyborze suplementu diety probiotycznego zalecamy wybór takiego, który zawiera podstawowe szczepy bakterii kwasu mlekowego i substancje prebiotyczne. Takie produkty nazywane są również synbiotykami.
Synbiotyk to termin odnoszący się do kombinacji probiotyków i substancji prebiotycznych, której efektem końcowym jest lepsze zdrowie i funkcjonalność jelit oraz organizmu.
Naturalne źródła substancji prebiotycznych to:
- Czosnek
- Cebula
- Szparagi
- Niektóre rośliny strączkowe i zboża
- Niektóre orzechy i owoce.
Dlaczego warto wybrać probiotyki VitaOn
W naszych produktach probiotycznych postawiliśmy na konkretnie dobrane szczepy bakterii, oparte na badaniach klinicznych i dowodach naukowych.
W ten sposób gwarantujemy skuteczny wpływ na Twoje zdrowie. Aby zoptymalizować kolonizację bakterii probiotycznych, dodaliśmy substancje prebiotyczne, które będą stanowiły pożywkę dla kolonii bakteryjnych.
Uzyskanie szybkich i zauważalnych efektów stosowania probiotyków wynika zarówno z jakości i czystości produktów, jak i z dużej liczby bakterii.
Probiotyki są podstawą zdrowia człowieka, a prawdopodobnie w przyszłości dotrzemy do jeszcze głębszych informacji na temat ich unikalnego działania na organizm ludzki.