Kolekcja: Witaminy

Czym są witaminy

Witaminy to niezbędne, organiczne, wysoko aktywne substancje. Pełnią bardzo ważne role, które są związane z przebiegiem wielu procesów, determinujących ogólne zdrowie i funkcjonalność organizmu.

Są to substancje niezbędne dla człowieka, które nie mogą być zastąpione przez inne, aby zrealizować procesy, za które są odpowiedzialne. Niezbędne, lub inaczej niezastąpione, to wszystkie substancje, które nasze ciało musi pozyskiwać z jedzenia, ponieważ nie może ich syntetyzować w organizmie.

Z wszystkich witamin, ludzkie ciało może syntetyzować tylko witaminę D przy pomocy światła słonecznego. Interesującym faktem jest, że to witamina, która według statystyk najczęściej występuje w niedoborze w populacjach stref umiarkowanych i jest bardzo ważna dla zdrowia różnych systemów w ludzkim ciele.

Jaką rolę pełnią witaminy w organizmie

Kluczowe znaczenie witamin polega na funkcjach, które pełnią. Dotyczą one wszystkich aspektów zdrowia człowieka, ponieważ bez nich nie mogłyby zachodzić fundamentalne procesy w organizmie, a życie byłoby niemożliwe.

Witaminy uczestniczą, ogólnie mówiąc, w:

  • Metabolizmie energetycznym
  • Przemianie materii - lipidy, węglowodany i białka
  • Reakcjach immunologicznych i enzymatycznych
  • Odpowiadają za procesy budowy różnych struktur.

Rodzaje witamin

W zależności od ich natury, witaminy dzielą się ogólnie na wodrozpuszczalne i tłuszczorozpuszczalne.

Wodorozpuszczalne witaminy

Wodorozpuszczalne witaminy to witamina C oraz witaminy z grupy B (B1, B2, B6, B12).

Witamina C

Witamina C to wodorozpuszczalna witamina o ogromnym znaczeniu dla ludzkiego ciała. Znana również jako kwas askorbinowy, występuje w wielu owocach - cytrusach, granatach, dzikiej róży, a także w ostrych paprykach, ale może być również przyjmowana poprzez suplementy diety.

Witamina C jest kluczowa dla syntezy i dojrzewania kolagenu - głównego białka tkanki łącznej, która stanowi ogromny procent struktur w naszych ciałach.

Kwas askorbinowy jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania naszego układu odpornościowego.

Jest uniwersalnym antyoksydantem - neutralizuje wolne rodniki i zapobiega uszkodzeniom organelli komórkowych oraz aktywnych biomolekuł.

Witamina B12

Witamina B12 to niezastąpiona wodorozpuszczalna witamina, znana również pod nazwą cyjanokobalamina.

Pozyskiwana jest głównie z produktów pochodzenia zwierzęcego:

  • Czerwone mięso
  • Wątroba
  • Jajka
  • Produkty mleczne
  • Ryby

Pełni kluczową rolę w wielu procesach fizjologicznych, które są niezbędne dla organizmu i jego prawidłowego funkcjonowania: reguluje metabolizm energetyczny, syntezę DNA, wchłanianie żelaza i produkcję czerwonych krwinek, a także zapewnia zdrowie układu nerwowego.

Jej wchłanianie jest związane ze zdrowiem układu pokarmowego, a konkretnie z możliwością naszego organizmu do syntezowania GIF (czynnika wewnętrznego żołądka).

Niedobór witaminy B12 objawia się rozwojem anemii (niedobór witaminy B12 lub anemia złośliwa), osłabieniem mięśni, zmęczeniem, zaburzeniami neurologicznymi.

Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach

Grupa witamin rozpuszczalnych w tłuszczach obejmuje witaminy A, E, D i K. Pełnią one fundamentalne role w utrzymaniu funkcjonalności i zdrowia aparatu wzrokowego oraz wzroku. Ponadto zapewniają silną naturalną ochronę antyoksydacyjną dla naszego ciała.

Witamina A

Witamina A występuje w kilku formach, z których najważniejsze dla człowieka to octan retinolu i retinal. Prekursor witaminy A, który jest przyswajalny przez człowieka, to beta-karoten.

Źródła witaminy A i jej prekursorów to:

  • Wątroba
  • Dorsz
  • Makrela
  • Batat
  • Papryka
  • Dynia
  • Marchewka i wiele innych

Witamina A jest niezastąpiona i ma ogromne znaczenie dla naszego wzroku oraz zdrowia oczu. Ponadto retinol uczestniczy w regulacji funkcji immunologicznych, a także pełni rolę antyoksydanta w różnych reakcjach.

Witamina A jest ważna dla budowy kości i odgrywa kluczową rolę w procesach embriologicznych rozwoju płodu. Razem z innymi witaminami i minerałami ma zasadnicze znaczenie dla kobiet w ciąży.

Niedobór tej witaminy prowadzi do zaburzeń widzenia, osłabionego układu odpornościowego i częstych chorób. W przypadku niedoboru w czasie ciąży może dojść do poważnych uszkodzeń noworodka, z których niektóre są niezgodne z życiem.

Witamina D

Witamina D jest witaminą rozpuszczalną w tłuszczach. Jest niezbędna dla ludzkiego organizmu, ale w minimalnych ilościach może być dostarczana z pożywieniem, a przy ekspozycji na światło słoneczne - syntetyzowana przez organizm.

Witamina D3 nazywana jest cholekalcyferolem. Ponieważ ten związek chemiczny nie jest niezbędny, w praktyce nie jest witaminą. Naukowcy określają go jako hormon.

W pożywieniu witamina D3 występuje głównie w rybach zimnowodnych, niektórych grzybach i orzechach. Ciekawym faktem jest to, że mimo jej obecności w pożywieniu oraz zdolności organizmu ludzkiego do jej syntezowania, często właśnie ona okazuje się być niedoborowa.

Cholekalcyferol jest nieaktywną formą witaminy. Aktywuje się po przejściu dwóch reakcji enzymatycznych - jednej w wątrobie i jednej w nerkach. Aktywna forma nazywa się kalcytriol.

Witamina D odgrywa kluczową rolę w metabolizmie wapnia, fosforu i magnezu. Odpowiada za rozwój i twardość kości. Ostatnio jest popularnym tematem debat i badań naukowych, które przypisują jej nowe funkcje - regulatora układu odpornościowego, stanów zapalnych, chorób autoimmunologicznych i raka.

Przy niedoborze witaminy D w dzieciństwie rozwija się stan zwany krzywicą. Charakteryzuje się on spowolnionym wzrostem i pojawieniem się licznych deformacji kości. W przypadku dorosłych, niedobór witaminy prowadzi do osteoporozy i osteomalacji.

Witamina E

Witamina E jest witaminą rozpuszczalną w tłuszczach, która występuje w znaczących ilościach w awokado, różnych olejach roślinnych i orzechach. Znana jest również jako tokoferol, występuje w naturze w postaci 8 różnych izomerów.

Witamina E jest silnym antyoksydantem, a to jest jej główna rola. Skutecznie chroni komórki, ich organelle oraz ważne molekuły bioaktywne przed działaniem wolnych rodników.

Witamina E bierze udział w regulacji odpowiedzi immunologicznej, a najnowsze badania naukowe dowodzą jej działania w tłumieniu i kontrolowaniu procesów zapalnych.

Witamina E (tokoferol) ma działanie ochronne na aparat wzrokowy i podobnie jak witamina A, ma znaczenie dla dobrego widzenia. Bierze udział w procesie tworzenia czerwonych krwinek (erytrocytów).

Objawy niedoboru tokoferolu to zniszczenie komórek krwi - hemoliza, osłabienie mięśni, bezpłodność. W ciężkich przypadkach niedoboru i diety bogatej w wielonienasycone kwasy tłuszczowe, nadmierny stres oksydacyjny może prowadzić do martwicy wątroby.

Kiedy należy przyjmować suplementy witaminowe

Organizmy żywe, w tym ludzie, pozyskują większość witamin z pożywienia, które spożywają. Zróżnicowana i zbilansowana dieta może niemal całkowicie pokryć podstawowe potrzeby organizmu w zakresie składników odżywczych, w tym witamin.

Niestety, z powodu różnych przyczyn, dieta współczesnego człowieka jest coraz uboższa w niezbędne związki. W przypadku systematycznego niedoboru witamin zaczynają się rozwijać objawy niedoboru.

Ważne jest, aby je rozpoznać, aby szybko zrekompensować braki. Można to zrobić poprzez przyjmowanie witamin w formie suplementu diety. Są one często odpowiednie dla mężczyzn, kobiet i dzieci.

Dlaczego warto wybrać witaminy od VitaOn

Nasz zespół oferuje możliwość uzupełnienia niedoboru lub braków witaminy C, witaminy B12 oraz witaminy A, E i D.

VitaOn to gwarancja jakości używanych surowców. Nasze formuły opierają się na nauce, a my zapewniamy pełną przejrzystość wszystkich stosowanych składników.

Stosując zasady GMP, dostarczamy Ci produkt o maksymalnej czystości, z maksymalną potencjią i wysoką biodostępnością, dbając tym samym o Twoje zdrowie i spokój.