Kolekcja: Witaminy dla osób starszych

Co to są witaminy dla starszych?

Witaminy są niezbędnymi mikroskładnikami, które są konieczne w małych ilościach i są kluczowe dla przeprowadzania wszystkich procesów i ogólnego funkcjonowania ludzkiego organizmu.

Każdy człowiek ma określone zapotrzebowanie na dane witaminy, w zależności od wielu czynników - wieku, płci, aktywności fizycznej, czynników genetycznych, diety i innych.

W każdym przypadku zapewnienie niezbędnych witamin jest fundamentem zdrowia ludzkiego. Dlatego wyliczono średnie wartości minimalnych niezbędnych ilości, które jednak mogą się różnić u osób starszych, w zależności od specyficznych problemów zdrowotnych, które często pojawiają się wraz z wiekiem.

Jakie są ich funkcje i cechy dla organizmu starszych?

Witaminy pełnią rolę kofaktorów wielu enzymów. Ponadto są niezbędne do przebiegu wielu podstawowych procesów związanych z funkcjami fizjologicznymi ciała. Biorą udział w budowie różnych substancji i związków, a tym samym uczestniczą w podtrzymaniu życia jako całości.

Osoby starsze mają różne potrzeby witaminowe niż osoby w wieku aktywnym. U nich procesy anaboliczne (budujące) są silnie stłumione lub zatrzymane, a procesy kataboliczne (rozpad) wzrastają.

Zmiany obejmują:

  • Obniżenie gęstości kości
  • Obniżenie wytrzymałości i elastyczności ścięgien, skóry i włosów
  • Uszkodzenie wielu funkcji z powodu narażenia na stres oksydacyjny przez lata
  • Pogłębianie stanów zapalnych i inne.

To powoduje potrzebę zaopatrzenia organizmu starszego człowieka w witaminy.

Mimo zmniejszonego wysiłku fizycznego, spowolnionego metabolizmu i związanej z tym zmniejszonej potrzeby na kalorie, zapotrzebowanie napotrzeba mikroskładników odżywczych takie samo, a nawet wzrasta.

Ich rola u osoby starszej staje się ważna nie z punktu widzenia osiągania maksymalnej efektywności ciała oraz prawidłowego rozwoju i regeneracji, ale z perspektywy utrzymania i spowolnienia procesów związanych ze starzeniem się.

Oprócz zwiększonych potrzeb, innym powodem pojawiania się niedoborów witamin wśród osób starszych jest zmniejszone całkowite spożycie żywności. Tworzy to warunki do niewystarczającego przyjmowania niezbędnych mikroskładników.

Witaminy są heterogenną grupą związków chemicznych, które odpowiadają za realizację różnych funkcji i procesów. Ich zalecane dzienne dawki nie są stałe i mogą się różnić w poszczególnych grupach ludzi.

Rodzaje witamin

Witamina A

Witamina A, znana również jako retinol, jest witaminą rozpuszczalną w tłuszczach, która aktywnie uczestniczy w regulacji procesów związanych ze wzrokiem, odpornością, zdrową skórą i jej przydatkami.

U osób starszych występuje tendencja do pogorszenia wzroku, jakości skóry oraz spadku odporności. Przy niewystarczającym spożyciu pokarmów bogatych w witaminę A, jej suplementacja może mieć korzystny wpływ i spowolnić niektóre z negatywnych procesów zachodzących w organizmie.

Witamina C

Witamina C jest witaminą rozpuszczalną w wodzie, znana również jako kwas askorbinowy lub askorbinian. Dostarczamy ją poprzez spożywanie świeżych owoców i warzyw.

Witamina C jest niezbędna do syntezowania kolagenu, który jest najczęściej występującym białkiem w ludzkim ciele. Z tego powodu zapewnienie dodatkowych ilości tej witaminy u osób starszych przyczynia się do syntezowania zdrowej i wysokiej jakości tkanki łącznej, co objawia się w zachowaniu młodej, gładkiej i nawilżonej skóry, żywych włosów oraz zdrowych ścięgien i kości.

Witamina C jest silnym antyoksydantem, chroniącym organizm przed wolnymi rodnikami, oraz ma potencjał, by spowolnić procesy starzenia komórek, co jest bardzo poszukiwanym efektem.

Ponadto witamina C jest ważna dla przyswajania żelaza i syntezowania hemoglobiny - wskaźnika, który często jest poniżej dolnej dopuszczalnej granicy u osób starszych z powodu różnych możliwych przyczyn.

Kwas askorbinowy odpowiada za odpowiednią odpowiedź immunologiczną i wzmacnia obronność organizmu. Odpowiednie ilości tej witaminy dla osób starszych uznaje się za 90 mg do maksymalnej bezpiecznej dawki 2000 mg/dzień.

W ten sposób zapewnia się dobrą ochronę antyoksydacyjną i ochronę przed szkodliwym wpływem wolnych rodników, które są odpowiedzialne za procesy zapalne w organizmie oraz liczne choroby degeneracyjne. Pośrednio ma również efekt ochronny na układ sercowo-naczyniowy, walcząc z stresem oksydacyjnym i jego udziałem w genezie miażdżycy.

Witamina D

Znana również jako cholekalcyferol, witamina D jest substancją, którą naukowcy klasyfikują bardziej jako hormon. Powodem tego jest fakt, że w praktyce nie jest to witamina niezastąpiona, tzn. nasze ciało może ją syntetyzować tylko za pomocą skóry i promieni słonecznych.

Witamina D jest niezbędna dla wymiany wapniowo-fosforowej i rozwoju szkieletu. Z wiekiem poziom wapnia w kościach maleje, a one stają się kruche i łamliwe. Odpowiednia ilość cholekalcyferolu jest szczególnie ważna dla osób starszych.

Dodatkowo bierze udział w regulacji funkcji układu nerwowego. Uważa się, że witamina ta posiada działanie neuroprotekcyjne i chroni przed procesami demielinizacji - niszczeniem osłonki mielinowej nerwów. W praktyce witamina ta może okazać się bardzo pomocna w zapobieganiu chorobom degeneracyjnym OUN, takim jak demencja.

Witamina D wpływa również na funkcje układu odpornościowego. Dostarczanie odpowiednich ilości tej witaminy przyczynia się do poprawy odpowiedzi immunologicznej i walki z przewlekłym stanem zapalnym. Są to problemy, które mają tendencję do nasilenia się z wiekiem.

Warto zauważyć, że dodatkowa suplementacja witaminą D3 jest silnie zalecana w miesiącach zimowych, gdy ekspozycja na słońce jest minimalna, a jeszcze bardziej u kobiet w wieku pomenopauzalnym - jako profilaktyka osteoporozy.

Witamina E

Witamina E, znana również jako tokoferol, jest witaminą rozpuszczalną w tłuszczach, występującą w dużych ilościach w różnych roślinach i produktach - orzechach, oliwie z oliwek, awokado i innych, a także w olejach niektórych ryb.

Witamina E pełni funkcję uniwersalnego antyoksydantu, wspomaga pracę układu odpornościowego, a także chroni oczy i aparat wzrokowy przed działaniem wolnych rodników, które są wytwarzane pod wpływem światła.

Odpowiednia suplementacja witaminą E jest ważna dla utrzymania zdrowia organizmu, ponieważ uważa się, że witamina ta może spowalniać procesy starzenia się poprzez aktywne działanie przeciwko wolnym rodnikom.

Alfa-tokoferol jest doskonałym wyborem do poprawy odpowiedzi immunologicznej i zmniejszania stanu zapalnego, a także do spowolnienia postępu chorób degeneracyjnych związanych z wiekiem u ludzi.

Witamina B12

Witamina B12 jest witaminą rozpuszczalną w wodzie, znaną również jako cyjanokobalamina. Jest to substancja niezbędna, która uczestniczy w wielu procesach metabolicznych. Jej pochodzenie jest głównie zwierzęce, dlatego osoby przestrzegające diety wegańskiej lub rygorystycznej diety wegetariańskiej często cierpią na niedobór tej witaminy.

Cyjanokobalamina uczestniczy w regulacji i funkcjach komórek w układzie nerwowym, w syntezowaniu DNA, a jest szczególnie ważna dla produkcji czerwonych krwinek.

Starsza część populacji jest podatna na rozwój niedoboru tej witaminy z powodu utrudnionego jej wchłaniania, wynikającego z atrofię błony śluzowej żołądka i zmniejszonego spożycia w diecie.

Objawy niedoboru tej substancji to anemia (niskie poziomy krwinek, niedokrwistość), stany depresyjne, duszność i obniżona funkcja poznawcza.

Czynniki ryzyka to: 

  • Niska masa ciała
  • Ścisłe diety
  • Głodzenie
  • Dieta wegańska
  • Spożycie alkoholu

Dane naukowe wskazują, że utrzymywanie optymalnych poziomów witaminy B12 może przyczynić się do potencjalnych korzyści w zakresie utrzymania zdolności poznawczych i poziomów energii, szczególnie u osób starszych.

Kiedy należy przyjmować witaminy u osób starszych?

Przyjmowanie jakościowego, pełnowartościowego i różnorodnego jedzenia jest głównym czynnikiem determinującym nasze zdrowie. Dotyczy to w pełni również osób starszych.

Często u nich ogólna ilość spożywanego jedzenia jest zmniejszona z różnych powodów, co wpływa również na różnorodność składników odżywczych, w tym witamin.

Witaminy są substancjami niezbędnymi, które musimy dostarczyć naszym ciałom, niezależnie od tego, czy będzie to przez spożywanie jedzenia, czy przez suplementy diety dla osób starszych. Niedobory witamin mogą mieć poważne konsekwencje, a osoby starsze są najbardziej narażoną grupą na ich wystąpienie.

Z powodu zmniejszających się możliwości kompensacyjnych organizmu wraz z wiekiem, nawet minimalny niedobór danej witaminy może powodować bardziej znaczące i odczuwalne objawy niż u młodszego organizmu.

Dodanie witamin w skoncentrowanej postaci w formie suplementów diety to odpowiednie rozwiązanie profilaktyczne w zapobieganiu niedoborom witamin i związanym z nimi objawom. Jest to dobre rozwiązanie dla osób starszych z wyraźnie ograniczonym spożyciem pokarmu i aktywnością fizyczną.

Potrzeba suplementów diety - witamin pogłębia się w przypadku obecności przewlekłych chorób narządów i układów.

Dlaczego warto wybrać witaminy od VitaOn?

Wybierz suplementy diety i witaminy od VitaOn, aby pomóc swojemu organizmowi w kompensacji niedoborów tych substancji. Nasze produkty charakteryzują się najwyższą jakością, a my gwarantujemy szybkie i łatwe wchłanianie, aby twoje ciało mogło pracować na pełnych obrotach.

Przyjmowanie witamin przez osoby starsze może poprawić ogólny stan zdrowia organizmu, złagodzić istniejące już choroby i zapobiec wystąpieniu nowych.

Często zadawane pytania

Dlaczego osoby starsze powinny przyjmować dodatkowe witaminy?

Osoby starsze często cierpią na niedobory żywieniowe z powodu zmniejszonego apetytu, zaburzeń trawienia lub monotonnej diety. Przyjmowanie skoncentrowanych witamin może zadbać o uzupełnienie niektórych z najważniejszych witamin.

Czy przyjmowanie witaminy B12 może podnieść poziom hemoglobiny w przypadku anemii?

Tak, osoby starsze często cierpią na niedobór tej witaminy z powodu atrofii błony śluzowej żołądka oraz zmniejszonej produkcji czynnika wewnętrznego żołądka – substancji, od której zależy wchłanianie witaminy z pożywienia.

Czy przyjmowanie witaminy C ma korzyści dla osób starszych?

Ciało osób starszych jest bardziej wrażliwe na działanie wolnych rodników, a zapewnienie odpowiedniej ilości witaminy C ma korzystny wpływ na odporność, tkankę łączną oraz ogólny stan zdrowia organizmu.