Ta strona ma ograniczone wsparcie dla Twojej przeglądarki. Zalecamy przejście na Edge, Chrome, Safari lub Firefox.
Gratulacje! Twoje zamówienie kwalifikuje się do darmowej dostawy Pozostało Ci 320 zł do Darmowej dostawy

Wózek 0

Pozostało Ci 275,00 zł do prezentu Herbata Mursalska - Nalewka ziołowa PREZENT
Gratulacje! Twoje zamówienie kwalifikuje się do darmowej dostawy Pozostało ci 320 zł do darmowej dostawy
Brak większej liczby produktów dostępnych do zakupu

Produkty
Dobierz z
Dodaj notatki do zamówienia
Suma częściowa Bezpłatnie
Koszty dostawy, podatki i kody rabatowe zostaną obliczone przy kasie

Czym są polifenole i które produkty spożywcze je zawierają?

Какво са полифенолите и в кои храни се съдържат?
  1. Czym są polifenole
  2. Rola i korzyści dla zdrowia
  3. Rodzaje polifenoli
  4. Przy jakich stanach zaleca się dodatkowy przyjmowanie
  5. Odpowiednie suplementy z polifenolami
  6. Które produkty spożywcze są bogate w polifenole
  7. Wnioski
  8. Często zadawane pytania

Związki polifenolowe to grupa substancji roślinnych, znana ze swoich korzystnych właściwości związanych ze zdrowiem człowieka. Znajdują się one w wielu owocach, warzywach, ziołach i innych.

Zainteresowanie nimi znacznie wzrosło w ostatnich latach, a wraz z postępem nauki udowodniono różne korzyści dla poprawy ogólnego stanu zdrowia organizmu.

Włączenie ich jako części zrównoważonej diety może pomóc polifenolom w walce z zapaleniem i chorobami przewlekłymi oraz wspierać utrzymanie optymalnego zdrowia.

Czym są polifenole

Rola i korzyści dla zdrowia

Polifenole to duża grupa związków roślinnych, do której należy ponad 8000 przedstawicieli. Ich rolą w naturze jest ochrona roślin przed uszkodzeniami, powodowanymi przez promieniowanie ultrafioletowe oraz różne szkodliwe czynniki i organizmy patogenne.

W ludzkim organizmie wykonują działania przeciwutleniające, pomagając w neutralizacji wolnych rodników i tłumieniu stresu oksydacyjnego. W ten sposób chronią nasze komórki i tkanki przed uszkodzeniami, które prowadzą do wielu problemów zdrowotnych.

Rola i korzyści dla zdrowia

Główną rolą polifenoli dla człowieka jest ich zdolność do walki z wolnymi rodnikami i zapaleniem za pomocą różnych mechanizmów.

Bez hebd - Nalewka ziołowa
Wspierają one systemy komórkowe w walce z reaktywnymi cząsteczkami (rodnikami) i przyczyniają się do dodatkowej ochrony organizmu przed ich szkodliwym działaniem.

Ponadto wspierają odpowiedź immunologiczną, zmniejszają stany zapalne i chronią układ sercowo-naczyniowy przed gromadzeniem się blaszek miażdżycowych i wysokim ciśnieniem krwi.

Zgodnie z naukowymi źródłami, niektóre polifenole mają efekt neuroprotekcyjny i chronią układ nerwowy przed rozwojem chorób zwyrodnieniowych, takich jak choroba Alzheimera i choroba Parkinsona, na przykład.

Rodzaje polifenoli

Główne rodzaje polifenoli są klasyfikowane w kilku grupach według ich struktury chemicznej, przy czym każda z nich oferuje różne korzyści dla zdrowia.

Dzielą się na następujące grupy:

  • Flawonoidy: Flawonoidy są najbardziej rozpowszechnionymi polifenolami, które obejmują kilka podgrup - flawonole, flawony, flawanony, flawan-3-ole (flawanole), izoflawony i antocyjany. Przykłady takich substancji to kwercetyna, katechiny, kemferol i inne.
  • Kwasy fenolowe: Zawarte w kawie, owocach i produktach zbożowych. Przykłady kwasów fenolowych to kwas kawowy i ferulowy, które posiadają właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające.
  • Stilbeny: Głównym, znaczącym dla człowieka przedstawicielem tej grupy jest dobrze znany resweratrol, który znajduje się w winie i winogronach i ma pozytywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy.
  • Lignany: Zawarte w dużych ilościach w nasionach lnu, sezamie i niektórych zbożach. Mogą poprawić homeostazę hormonalną organizmu.

Przy jakich stanach zaleca się dodatkowy przyjmowanie

Przyjmowanie polifenoli jest uzasadnione, gdy organizm jest narażony na podwyższony stres oksydacyjny i związane z nim komponenty zapalne. Są one bardziej charakterystyczne dla osób cierpiących na choroby przewlekłe.

Osoby z podwyższonym ryzykiem cukrzycy lub rozwiniętymi chorobami sercowo-naczyniowymi mogą odnieść korzyści z przyjmowania polifenoli, aby poprawić zdrowie i funkcje naczyń krwionośnych oraz serca. Te związki udowodniono, że przyczyniają się do zapobiegania tworzeniu się blaszek miażdżycowych i poprawiają elastyczność naczyń krwionośnych.

U osób z cukrzycą typu 2, a nawet cukrzycą typu 1, polifenole mogą pomóc w regulacji poziomu cukru we krwi i poprawie wrażliwości na insulinę.

Jednak ich główną funkcją u osób cierpiących na cukrzycę jest zapobieganie rozwojowi różnych powikłań, takich jak poli-angiopatia i polineuropatia, które są wynikiem przewlekłego stanu zapalnego i niszczącego działania wolnych rodników.

Związki polifenolowe mogą również mieć pozytywny wpływ na artretyzm i choroby autoimmunologiczne.

Odpowiednie suplementy z polifenolami

Które produkty spożywcze są bogate w polifenole

Które produkty spożywcze są bogate w polifenole?

Polifenole znajdują się w różnych ilościach w prawie wszystkich produktach spożywczych pochodzenia roślinnego, przy czym ponownie przypominamy, że są one charakterystyczne wyłącznie dla świata roślinnego i nie występują w produktach pochodzenia zwierzęcego.

Istnieją pewne produkty spożywcze bogate w polifenole, które można łatwo włączyć do codziennego menu, aby dostarczyć wystarczającą ilość tych korzystnych substancji.

Oto one:

  • Owoce leśne: Jagody, jeżyny, truskawki, żurawiny, aronia są szczególnie bogate w różne polifenole.
  • Inne owoce: Owoce takie jak jabłka, czerwone winogrona, granaty, czereśnie są bardzo korzystne dla serca, naczyń krwionośnych i metabolizmu, właśnie ze względu na wysoką zawartość fenoli.
  • Zioła: Kurkuma, goździki, oregano, cynamon, rozmaryn, tymianek i inne zioła, o których można pomyśleć, są wyjątkowo bogate w polifenole, a w zależności od konkretnych przedstawicieli tych związków określane są również ich korzystne właściwości.
  • Herbata, kawa i kakao: Zielona i czarna herbata, kawa oraz kakao są znane z wysokiego poziomu polifenoli, a konkretnie kwasów fenolowych. Te napoje są preferowanym źródłem polifenoli w wielu krajach, głównie ze względu na stymulujący wpływ na układ nerwowy.
  • Czerwone wino: Resweratrol jest najbardziej znanym związkiem polifenolowym, o którym słyszał prawie każdy i który znajduje się w czerwonym winie, mając wiele korzyści, szczególnie dla serca. Oczywiście, z konsumpcją wina należy zachować ostrożność ze względu na zawartość alkoholu.
  • Orzechy i nasiona: Nasiona lnu, migdały, orzechy włoskie są doskonałym źródłem różnorodnych polifenoli, które udowodniono, że są korzystne dla układu sercowo-naczyniowego.

Produkty spożywcze, napoje i zioła o wysokiej zawartości związków polifenolowych

Warzywa

Owoce

Zioła i przyprawy

Napoje

Orzechy i nasiona

Karczoch

Bakłażan

Brokuły

Seler

Pomidory koktajlowe

Kukurydza słodka

Fenkuł

Cebula

Szpinak

Kapusta

Zielona cebula

Słodkie ziemniaki

Papryka

Jeżyny

Borówki

Żurawina

Truskawki

Śliwki

Nektarynki

Maliny

Ocet jabłkowy

Bazylia

Kapary

Cynamon

Koper

Oregano

Pietruszka

Rozmaryn

Tymianek

Sok jabłkowy

Kawa

Kakao

Sok pomarańczowy

Czerwone wino

Granat

Herbata

Migdały

Orzechy nerkowca

Kasztany

Nasiona lnu

Orzeszki ziemne

Nasiona dyni

Orzechy laskowe

Orzechy włoskie

Wnioski

Polifenole są jednym z głównych powodów korzystnych właściwości produktów spożywczych pochodzenia roślinnego i oferują wiele korzyści dla zdrowia człowieka. Charakterystyczne dla nich właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne pomagają zapobiegać lub łagodzić różne choroby przewlekłe i ogólnie wzmacniają zdrowie komórkowe.

Konsumpcja naturalnych źródeł polifenoli jest doskonałym sposobem na skorzystanie z ich właściwości, a włączenie różnych produktów spożywczych bogatych w te substancje do codziennego menu jest łatwą i wygodną naturalną metodą dla utrzymania optymalnego zdrowia.

Dla osób z intensywnym trybem życia oraz tych, którzy nie preferują produktów roślinnych, polifenole można dodawać w formie suplementów diety i ekstraktów z różnych roślin (ziół, owoców i warzyw) w łatwych i wygodnych do spożycia kapsułkach, nalewkach i herbatach.

Często zadawane pytania

Często zadawane pytania

Jaka ilość polifenoli jest optymalna do spożycia?

Nie ma dokładnie określonej dziennej ilości polifenoli i ich spożycia, ponieważ pomimo ich korzystnych właściwości, nie są one substancjami niezbędnymi dla organizmu. Zazwyczaj uważa się, że stosowanie zróżnicowanej diety bogatej w produkty roślinne jest wystarczające.

Czy polifenole można przedawkować?

Chociaż nie ustalono norm spożycia, nadmierna konsumpcja niektórych polifenoli może prowadzić do zaburzonej absorpcji niektórych substancji, takich jak żelazo, na przykład.

Które owoce są najbogatsze w polifenole?

Największą zawartość polifenoli mają borówki i owoce leśne, granat, jabłko i czereśnia.

1 komentarz

Любослав Павлов

Не знаех, че полифенолите са толкова важни за здравето! Радвам се, че ги има в храни, които обичам, като черния шоколад и боровинките. Ще се старая да ги включвам повече в менюто си.

Dodaj komentarz

Komentarze muszą zostać zatwierdzone przed publikacją.