Ta strona ma ograniczone wsparcie dla Twojej przeglądarki. Zalecamy przejście na Edge, Chrome, Safari lub Firefox.
Gratulacje! Twoje zamówienie kwalifikuje się do darmowej dostawy Pozostało Ci 320 zł do Darmowej dostawy

Wózek 0

Pozostało Ci 275,00 zł do prezentu Herbata Mursalska - Nalewka ziołowa PREZENT
Gratulacje! Twoje zamówienie kwalifikuje się do darmowej dostawy Pozostało ci 320 zł do darmowej dostawy
Brak większej liczby produktów dostępnych do zakupu

Produkty
Dobierz z
Dodaj notatki do zamówienia
Suma częściowa Bezpłatnie
Koszty dostawy, podatki i kody rabatowe zostaną obliczone przy kasie

Wszystko o anemii: natura, przyczyny, objawy, diagnoza i leczenie

  1. Czym jest anemia
  2. Czynniki ryzyka
  3. Rodzaje anemii i czym się różnią
  4. Objawy i pierwsze oznaki
  5. Badania i diagnostyka
  6. Leczenie
  7. Pokarmy przy anemii
  8. Odpowiednie suplementy diety i zioła przy anemii
  9. Zmiany w stylu życia
  10. Porady na co dzień
  11. Wniosek
  12. Często zadawane pytania

Krew to tkanka zbudowana z elementów morfotycznych (komórki krwi) i składnika płynnego (osocza). Jej podstawową funkcją jest transport – dostarczanie do narządów i tkanek naszego ciała niezbędnych składników odżywczych i tlenu. Ona, wraz z płynem tkankowym i limfą, utrzymuje harmonię w organizmie (homeostazę).

Jej elementy morfotyczne to czerwone krwinki (erytrocyty), białe krwinki (leukocyty) oraz trombocyty, uczestniczące w krzepnięciu krwi. Komórki krwi są produkowane w szpiku kostnym.

Czym jest anemia

Rodzaje anemii i czym się różnią

Anemia to stan, w którym transport tlenu do tkanek jest zaburzony, z powodu niskiej liczby erytrocytów lub niewystarczającej ilości hemoglobiny. Hemoglobina pełni funkcję transportową, przenosząc tlen i dwutlenek węgla z płuc do pozostałych części ciała i z powrotem.

Czynniki ryzyka

Wiele jest czynników ryzyka, które mogą prowadzić do anemii, ale my przedstawimy tylko główne spośród nich.

Bodziszek czerwony - Nalewka ziołowa
Zobaczmy, jakie one są:
  • Niedobory żywieniowe: Charakteryzują się niedoborem żelaza, witaminy B12 i kwasu foliowego.
  • Choroby przewlekłe: Wśród chorób przewlekłych, które mogą prowadzić do anemii, są guzy, choroby układu wydalniczego, procesy zapalne i inne.
  • Płeć żeńska: Menstruacja i towarzysząca jej cykliczna utrata krwi jest czynnikiem predysponującym do rozwoju anemii.
  • Choroby dziedziczne: Wśród nich są liczne choroby genetyczne, takie jak anemia sierpowatokrwinkowa, talasemie i inne.
  • Choroby układu pokarmowego: Enteropatia glutenowa, choroba Leśniowskiego-Crohna i wiele innych prowadzą do niepełnego wchłaniania składników odżywczych i powstawania anemii.
  • Zmiany związane z wiekiem: Wraz z wiekiem ryzyko rozwoju anemii wzrasta.
  • Inne: Przyjmowanie różnych leków może hamować szpik kostny i zatrzymać produkcję komórek krwi.

Ustalenie powyższych czynników ma kluczowe znaczenie dla prewencji i walki z tym często występującym stanem.

Rodzaje anemii i czym się różnią

Anemie można klasyfikować według różnych kryteriów. Choroba może być zarówno ostra, jak i przewlekła, a także łagodna, średnio ciężka i ciężka. Może też być alarmującym objawem poważniejszych chorób.

Czynniki ryzyka

Forma niedoboru żelaza wynika z niedoboru żelaza w organizmie, co jest niezwykle ważne dla produkcji hemoglobiny. Najczęstsze przyczyny niedoboru żelaza to: niewystarczające spożycie pokarmowe, przewlekła utrata krwi (krwawienie z górnego i dolnego odcinka przewodu pokarmowego lub obfita menstruacja) oraz choroby utrudniające wchłanianie żelaza.

Anemia sierpowatokrwinkowa

Ten rodzaj to choroba dziedziczna, która jest dziedziczona w sposób recesywny (oboje rodzice muszą być nosicielami genu). Charakteryzuje się produkcją nieprawidłowej hemoglobiny „S”, która zmienia kształt czerwonych krwinek (erytrocytów) z podwójnie wklęsłego dysku w sierp lub półksiężyc. Zmodyfikowane komórki krwi nie wykonują prawidłowo swojej funkcji i prowadzą do uszkodzenia naczyń krwionośnych.

Anemia aplastyczna

Rzadki stan, w którym szpik kostny nie jest w stanie produkować potrzebnej ilości komórek krwi. Może być spowodowany różnymi toksycznymi czynnikami, promieniowaniem, określonymi lekami, infekcjami wirusowymi i chorobami autoimmunologicznymi. Wczesna diagnostyka i leczenie są niezwykle ważne dla tego typu anemii, ponieważ przebiega ona ciężko.

Anemia hemolityczna

W przypadku formy hemolitycznej istnieje dysbalans między ilością produkowanych i niszczonych komórek krwi. Erytrocyty są przedwcześnie niszczone, a choć szpik kostny funkcjonuje prawidłowo, nie jest w stanie zrekompensować tych strat.

Stan ten jest najczęściej spowodowany chorobami autoimmunologicznymi, w których układ odpornościowy atakuje własne komórki krwi. Inne możliwe przyczyny to infekcje, dziedziczne choroby krwi (talasemie i anemia sierpowatokrwinkowa) oraz leki.

Anemia złośliwa

Anemia złośliwa jest wywołana niedoborem witaminy B12. Niedobór ten wynika z braku czynnika wewnętrznego (białka produkowanego w żołądku, odpowiedzialnego za wchłanianie witaminy). B12 odgrywa ważną rolę w produkcji czerwonych krwinek.

Choroba ta jest również autoimmunologiczna, ponieważ przeciwciała atakują błonę śluzową żołądka, w wyniku czego czynnik wewnętrzny nie jest produkowany, a wchłanianie witaminy B12 jest zaburzone.

Anemia megaloblastyczna

Ta forma nazywana jest tak ze względu na nienormalnie powiększone rozmiary czerwonych krwinek, co czyni je niefunkcjonalnymi. Anemia megaloblastyczna wynika z niedoboru witaminy B12 lub kwasu foliowego. Częste przyczyny jej występowania to niewystarczające spożycie pokarmowe, zaburzone wchłanianie lub zwiększone zapotrzebowanie na te składniki.

Anemia mikrocytowa

W przeciwieństwie do megaloblastycznej, ta anemia charakteryzuje się obecnością małych rozmiarów czerwonych krwinek, o obniżonej zdolności do przenoszenia tlenu. Przyczyny to niedobór żelaza, choroby przewlekłe, utrata krwi, choroby genetyczne i inne.

Anemia śródziemnomorska

Anemia śródziemnomorska jest bardziej znana jako „talasemia”. Ma charakter dziedziczny. Istnieją dwa główne rodzaje talasemii: alfa i beta-talasemia. U nas częstsza jest beta-talasemia. Konsultacja genetyczna jest obowiązkowa dla osób, które mają krewnych cierpiących na talasemię.

Autoimmunologiczna anemia hemolityczna

Autoimmunologiczna anemia hemolityczna (AIHA) dzieli się na dwa rodzaje – z przeciwciałami ciepłymi i zimnymi, w zależności od temperatury, przy której dochodzi do hemolizy (niszczenia erytrocytów).

Objawy i pierwsze oznaki

Objawy i pierwsze oznaki

Objawy tej choroby zależą od przyczyny i ciężkości. Na początku choroba może być tak łagodna, że brak wyraźnych objawów, ale wraz z postępem choroby objawy się nasilają, a stan się pogarsza.

Wśród najczęstszych objawów wskazujących na rozwój anemii są:

  • Zmęczenie lub osłabienie
  • Duszność
  • Zawroty głowy lub zawroty głowy
  • Ból głowy
  • Zimne kończyny
  • Blada skóra
  • Kołotanie serca

Te objawy anemii mogą występować razem.

Badania i diagnostyka

Aby postawić diagnozę i określić rodzaj anemii, specjalista musi przeprowadzić wywiad dotyczący dolegliwości (anamneza), badanie fizykalne, badania laboratoryjne i inne.

Testy krwi

Pełna morfologia krwi jest najczęściej zlecanych badaniem. Zazwyczaj testy krwi obejmują wskaźniki takie jak liczba erytrocytów, hemoglobina, hematokryt (pokazuje stosunek elementów morfotycznych do osocza) oraz MCV, MCH, MCHC (specyficzne wskaźniki erytrocytów).

Badanie szpiku kostnego

Badanie szpiku kostnego przeprowadza się na dwa sposoby – za pomocą biopsji i aspiracji. Aspiracja jest preferowanym wyborem, ponieważ jest mniej inwazyjna.

Endoskopia

W przypadku podejrzenia utraty krwi z górnego lub dolnego odcinka przewodu pokarmowego należy wykonać odpowiednio gastro- lub kolonoskopię.

Testy genetyczne

Są stosowane w przypadku podejrzenia anemii o charakterze dziedzicznym.

Testy moczu

Za pomocą testów moczu ocenia się funkcję nerek.

Leczenie

Badania i diagnostyka

Leczenie zależy od rodzaju anemii i towarzyszących objawów. Anemia jest głównie leczona poprzez korygowanie przyczyny niedoboru czerwonych krwinek lub hemoglobiny.

Najczęściej obejmuje przyjmowanie żelaza, kwasu foliowego lub witaminy B12, a także dodatkowe zmiany w diecie chorego. W cięższych przypadkach może być konieczna transfuzja krwi lub leczenie podstawowej choroby, która doprowadziła do anemii.

Czy można to wyleczyć

Większość anemii można wyleczyć. Na przykład anemia z niedoboru żelaza i złośliwa forma choroby są skutecznie leczone poprzez ustalenie dokładnej przyczyny ich pojawienia się i jej eliminację, a także poprzez dostarczenie organizmowi brakującego elementu.

W przypadku niektórych rodzajów przewlekłych lub genetycznych form pełne wyleczenie jest niemożliwe, ale celem jest kontrolowanie objawów.

Znaczenie wczesnego leczenia

Jeśli uważasz, że masz jakiekolwiek pierwsze oznaki anemii, warto podjąć szybkie działania i leczyć ten stan.

Jeśli nie jest leczona, choroba może prowadzić do powikłań sercowych i w skrajnych przypadkach – do stanów zagrażających życiu. Wczesna diagnostyka i leczenie przyczyniają się do dobrego samopoczucia organizmu.

Konwencjonalne leczenie

Konwencjonalne leczenie zajmuje główne miejsce, łącząc leki z dietami. W zależności od rodzaju anemii, metody korygowania dysbalansu są różne.

W przypadku anemii z niedoboru żelaza pierwszym wyborem jest stosowanie preparatów żelaza.

Anemie związane z niedoborem witaminy B12 i kwasu foliowego są leczone poprzez przyjmowanie odpowiednich witamin w postaci suplementów diety i nalewek ziołowych.

W przypadku ciężkiej anemii może być konieczna transfuzja krwi lub hormonoterapia z erytropoetyną (hormonem stymulującym produkcję erytrocytów).

Pokarmy przy anemii

Pokarmy przy anemii

Dla pełnowartościowego żywienia przy anemii ważne jest włączenie pokarmów o wysokiej zawartości żelaza i witamin, wspierających erytropoezę i zwiększających poziom hemoglobiny.

Zalecane żywienie

Na śniadanie przy anemii warto spożywać pokarmy bogate w żelazo i białko.

Leczenie anemii miodem jest popularną metodą, ponieważ miód wspomaga wchłanianie żelaza. Spożywanie jaj przy anemii jest również zalecane, ponieważ są one źródłem witaminy B12.

Zaleca się również spożywanie czerwonego mięsa, ryb i owoców morza, roślin strączkowych, zielonych warzyw liściastych (szpinak, kapusta, szczaw) oraz tzw. superfoods przy anemii.

Szkodliwe pokarmy

Przy anemii pewne pokarmy należy unikać, ponieważ mogą obniżać wchłanianie żelaza i pogarszać oraz zaostrzać chorobę. W związku z tym za szkodliwe pokarmy przy anemii uważa się pokarmy bogate w wapń, ponieważ wapń blokuje wchłanianie żelaza.

Niezbędne witaminy

Witaminy są niezwykle ważne w walce z anemią. Pokarmy bogate w witaminę C (cytrusy, czerwona i zielona papryka, brokuły) oraz witaminę B12 (produkty mleczne, jaja, wzbogacone płatki śniadaniowe) są bardzo korzystne dla osób cierpiących na tę chorobę.

Odpowiednie suplementy diety i zioła przy anemii

Natura odgrywa kluczową rolę również w walce z tą chorobą. Przyjrzymy się niektórym suplementom diety i ziołom z selekcji VitaOn, dzięki którym można dostarczyć organizmowi potrzebne witaminy i substancje, aby złagodzić nieprzyjemne objawy i zapobiec powikłaniom.

Suplementy diety

Suplementy dla aktywności mózgowej.

Suplementy diety, takie jak witamina B12, są niezwykle przydatne, ponieważ mogą szybko podnieść poziom hemoglobiny we krwi.

Ta witamina jest jedną z najważniejszych witamin przy anemii, a jej niedobór jest związany z pojawieniem się megaloblastycznej formy choroby, powodującej zmęczenie, osłabienie i duszność.

Z witaminą B12 od VitaOn można zwiększyć produkcję erytrocytów, co pozwoli poczuć przypływ energii i witalności.

Witaminę B12 można przyjmować w postaci tabletek, w celu poprawy objawów anemii. Jest potrzebna do syntezy DNA, metabolizmu tłuszczów i przyczynia się do zdrowia centralnego układu nerwowego.

Zioła

Zioła i nalewki ziołowe również nie są do przecenienia, gdy chodzi o radzenie sobie z anemią.

Pokrzywa

Nalewka ziołowa z pokrzywy jest bogata w żelazo i witaminy, które zwiększają poziom hemoglobiny i podnoszą witalność. Oprócz tych właściwości, nalewka od VitaOn reguluje ciśnienie krwi, równowagę hormonalną, zmniejsza stany zapalne i łagodzi ból.

Dziurawiec

Przyjmując to zioło, stymulujesz odporność i poprawiasz trawienie, dwie szczególnie ważne rzeczy przy anemii.

Dziurawiec jest unikalny ze względu na swój skład chemiczny i znajduje szerokie zastosowanie w medycynie ludowej, zarówno w leczeniu anemii, jak i w stanach depresyjnych, neuropatii i wielu innych.

Mniszek lekarski

Z liści i korzeni mniszka lekarskiego można pozyskać żelazo i inne składniki odżywcze, które są wykorzystywane w leczeniu anemii.

Zmiany w stylu życia

Zmiany w stylu życia

Spożywaj pokarmy bogate w żelazo i witaminy. Uprawiaj sport, ponieważ aktywność fizyczna poprawia krążenie i nasyca organizm tlenem.

Przeprowadzaj regularne badania lekarskie. Wszystko to poprawi efekt naturalnych środków, z którymi Cię zapoznaliśmy.

Porady na co dzień

Zredukuj spożycie kofeiny i ogranicz konsumpcję alkoholu. Chroń się maksymalnie przed codziennym stresem, który negatywnie wpływa na całe ciało.

Wniosek

Anemia to stan, który w większości przypadków można skutecznie kontrolować za pomocą odpowiedniej diety i przyjmowania odpowiednich suplementów diety i ziół. Szybka diagnostyka i leczenie są ważne dla zapobiegania powikłaniom i poprawy jakości życia.

Często zadawane pytania

Często zadawane pytania

Co to jest anemia?

Niska liczba erytrocytów we krwi i niewystarczająca ilość hemoglobiny nazywana jest anemią.

Jak leczy się anemię?

Leczenie tej choroby to wieloetapowy proces, w którym uczestniczą przyjmowanie odpowiednich suplementów i ziół, diety, ćwiczenia i leki, w zależności od rodzaju i charakteru anemii.

Jak leczy się anemię u osób starszych?

Leczenie u osób starszych jest bardziej specyficzne, ponieważ często mają problemy z przełykaniem. Przyjmowanie suplementów w postaci tabletek i kapsułek nie jest skuteczną metodą. Istnieją specjalne preparaty, które można przyjmować jako rozpuszczalne proszki pod język lub w formie iniekcji.

1 komentarz

Розалина Тодорова

Много полезна информация!

Dodaj komentarz

Komentarze muszą zostać zatwierdzone przed publikacją.