Ta strona ma ograniczone wsparcie dla Twojej przeglądarki. Zalecamy przejście na Edge, Chrome, Safari lub Firefox.
Gratulacje! Twoje zamówienie kwalifikuje się do darmowej dostawy Pozostało Ci 320 zł do Darmowej dostawy

Wózek 0

Pozostało Ci 275,00 zł do prezentu Herbata Mursalska - Nalewka ziołowa PREZENT
Gratulacje! Twoje zamówienie kwalifikuje się do darmowej dostawy Pozostało ci 320 zł do darmowej dostawy
Brak większej liczby produktów dostępnych do zakupu

Produkty
Dobierz z
Dodaj notatki do zamówienia
Suma częściowa Bezpłatnie
Koszty dostawy, podatki i kody rabatowe zostaną obliczone przy kasie

Wzdęcia: Jak pozbyć się gazów z żołądka?

Как да се отървете от газовете в стомаха
  1. Czy gazy w żołądku są nieszkodliwe
  2. Kiedy gazy mogą być powodem do niepokoju
  3. Towarzyszące objawy
  4. Co najczęściej je powoduje
  5. Jak odkryć przyczynę w Twoim przypadku
  6. Odpowiednie suplementy na gazy w żołądku
  7. Kiedy jest czas na niepokój i konsultację z lekarzem
  8. Co jeść i czego unikać
  9. Ciekawe fakty o gazach w żołądku i jelitach
  10. Często zadawane pytania

Każdy z nas w pewnym momencie doświadczył nieprzyjemnego uczucia wzdęcia brzucha, czasami towarzyszącego mu zwiększonego wydzielania gazów lub odbijania.

Chociaż w większości przypadków dotyczy to normalnych procesów fizjologicznych, związanych z trawieniem, w których uwalniane są gazy, w niektórych przypadkach za wzdęciem żołądka i jelit może kryć się poważniejsza przyczyna.
W tym artykule zapoznamy Cię z przyczynami powstawania i zatrzymywania nadmiernej ilości gazów w żołądku i jelitach oraz sposobami radzenia sobie z nimi.

Towarzyszące objawy

Czy gazy w żołądku są nieszkodliwe

Ważne jest, aby wyjaśnić, że w większości przypadków ludzie używają niezbyt precyzyjnych pojęć – „mam wzdęty żołądek”, „mam gazy w żołądku” itd.

Mówimy to, ponieważ znacznie częściej chodzi o wzdęcia jelit, a z medycznego i anatomicznego punktu widzenia bardziej poprawnie jest używać określeń takich jak „wzdęcia jelit”, „gazy w jelitach” i inne.

Podsumowując, gazy w żołądku i jelitach nazywane są w języku medycznym meteorozą, a ich wydzielanie – flatulencją.

Nie oznacza to, że organ położony w jamie brzusznej, czyli „żołądek”, nie może zatrzymywać gazów i puchnąć, ale przyczyny tego są zwykle dość banalne i tylko w rzadkich przypadkach chodzi o poważny problem.

Melisa - Nalewki ziołowe
Ogólnie rzecz biorąc, gazy w żołądku i jelitach są nieszkodliwe i stanowią normalną część procesu trawienia.

Powstają one w wyniku rozkładu pokarmu przez bakterie w jelicie grubym, a mogą być również skutkiem bezpośredniego połykania powietrza podczas jedzenia lub wydzielania gazów w żołądku po spożyciu napojów gazowanych, na przykład.

Kiedy gazy mogą być powodem do niepokoju

Ciekawe fakty o gazach w żołądku i jelitach

Same w sobie gazy nie mogą stanowić powodu do niepokoju, ale mogą być częścią objawów problemu zdrowotnego, jeśli towarzyszą im inne objawy, które razem z nimi tworzą syndrom charakterystyczny dla danej choroby.

Towarzyszące objawy

Wśród towarzyszących objawów wyróżnia się kilka, a w kolejnych linijkach zapoznamy Cię z nimi.

Zobaczmy, jakie one są:

  • Silne bóle brzucha: Silne bóle, najczęściej o charakterze skurczowym w brzuchu, są oznaką, że występuje proces zapalny, dotyczący części układu trawiennego.
  • Długotrwałe okresy biegunki lub zaparć: To niepokojący objaw, który może być związany z zespołem jelita drażliwego, ale także z poważniejszymi chorobami, takimi jak przewlekłe zapalenie jelita lub choroba Leśniowskiego-Crohna. Mają one charakter autoimmunologiczny, a wczesna diagnoza i leczenie są kluczowe dla ich wyniku.
  • Niemożność uwolnienia gazów: Przy częstych wzdęciach brzucha i niemożności wydalenia gazów może chodzić o obecność częściowej niedrożności (niedrożność jelitowa), co jest bardzo niepokojącym stanem i wymaga uwagi medycznej.
  • Krew lub śluz w kale: Są to objawy związane z stosunkowo łagodnymi chorobami, takimi jak hemoroidy, ale mogą też być oznaką znacznie poważniejszych patologii, w tym raka.
  • Niewyjaśniona utrata masy ciała: To objaw, który wymaga konsultacji z lekarzem. Przyczyna może leżeć w zaburzonym trawieniu lub wchłanianiu składników odżywczych, ale może też chodzić o syndrom wyniszczenia, charakterystyczny dla chorób onkologicznych.
  • Podwyższona temperatura: Podwyższona temperatura jest oznaką choroby zakaźnej i może wskazywać na obecną infekcję Clostridium lub innymi patologicznymi bakteriami, zasiedlającymi jelito grube i powodującymi zapalenie błony śluzowej jelit, któremu towarzyszą bóle, biegunka, gazy.

Co najczęściej je powoduje

Co najczęściej je powoduje

Gazy powstają lub dostają się do układu trawiennego za sprawą niektórych z następujących mechanizmów.

Oto one:

  • Spożywanie pokarmów znanych jako gazotwórcze: Są to rośliny strączkowe, kapusta, brokuły, pełnoziarniste produkty spożywcze, a także mieszanie różnych grup żywnościowych i przejadanie się. Chociaż powstawanie gazów jest normalnym procesem, częścią trawienia, te pokarmy prowadzą do znacznie bardziej wyraźnej produkcji gazów.
  • Połykanie powietrza: Rozmawianie podczas jedzenia, żucie gumy, szybkie jedzenie i picie napojów gazowanych to sposoby, przez które połykamy powietrze. W tym przypadku gazy gromadzą się w żołądku i są uwalniane przez odbijanie.
  • Nietolerancje pokarmowe: Osoby cierpiące na nietolerancję laktozy lub glutenu mają znacznie zwiększoną produkcję gazów po spożyciu odpowiednich pokarmów bogatych w laktozę (produkty mleczne) i gluten (zboża pszeniczne).
  • Zaburzenia równowagi mikroflory jelitowej: Przyczyny są różne – od przyjmowania antybiotyków i złego odżywiania po niektóre choroby, takie jak choroba Leśniowskiego-Crohna. Zaburzenia w równowadze między „dobrymi” a „złymi” bakteriami są związane z powstawaniem cuchnących gazów, wzdęciami i bólami brzucha.

Jak odkryć przyczynę w Twoim przypadku

Jak odkryć przyczynę w Twoim przypadku

Najczęstszą przyczyną meteorozmy są złe i nieprawidłowe nawyki żywieniowe.

Dlatego pierwszym krokiem, który powinieneś zrobić, aby odkryć przyczynę w Twoim przypadku, jest analiza Twojej diety i sposobu jedzenia.
Zapisuj produkty spożywcze i napoje, które spożywasz przez kilka tygodni, i spróbuj znaleźć związek między danym produktem spożywczym a pojawieniem się gazów i wzdęć.

Po zauważeniu trendu, spróbuj stopniowo eliminować jeden po drugim podejrzane produkty, które mogą powodować meteorozmę (dieta eliminacyjna).

Jeśli po ponownym włączeniu ich pojawią się te same objawy, oznacza to, że znalazłeś przyczynę swojego dyskomfortu.

Śledź, czy objawy ograniczają się tylko do gazów i wzdęć, czy też mają inne objawy, takie jak bóle, zgaga, zaparcia, biegunka, wydalanie śluzu i krwi z kałem.

Oprócz nawyków żywieniowych warto ocenić ogólny styl życia. Czynniki takie jak stres, lęk, przyjmowanie leków mogą mieć wpływ, a nawet być jedyną przyczyną zaburzonego trawienia i powstawania gazów.

Odpowiednie suplementy na gazy w żołądku

Kiedy jest czas na niepokój i konsultację z lekarzem

Kiedy jest czas na niepokój i konsultację z lekarzem

W przypadku niepowodzenia z powyższymi metodami lub obecności innych objawów, należy podejść do problemu z uwagą i powagą oraz skonsultować się z lekarzem specjalistą – gastroenterologiem, który przeprowadzi niezbędne testy, aby ustalić przyczynę.

Ważnym krokiem jest badanie mikroflory bakteryjnej kału, ponieważ to tam najczęściej kryje się przyczyna meteorozmy.

Często w praktyce przeprowadza się również testy na alergie i nietolerancje. Aktywnie poszukuje się specyficznych markerów zapalenia w kale i surowicy krwi.

Co jeść i czego unikać

W każdym przypadku najlepszym leczeniem każdego stanu i choroby jest profilaktyka. A najlepszą profilaktyką przeciwko pojawieniu się meteorozmy jest przestrzeganie kilku podstawowych zasad żywienia.

Ważne jest, aby unikać przejadania się, a także długiego pozostawania bez jedzenia, po czym „napychania się” wszelkiego rodzaju produktami spożywczymi.

Częste jedzenie w małych ilościach daje możliwość pełnego przetworzenia jedzenia przez organizm, bez pozostawiania substratu, którym żywią się bakterie i odpowiednio uwalniają gazy.

Ponadto każda osoba myśląca o swoim zdrowiu powinna starać się unikać przetworzonych pokarmów, półproduktów, tłustych i smażonych potraw oraz wyrobów cukierniczych.

Mimo że są znane ze swoich zdrowych właściwości, cebula i czosnek uwalniają ogromne ilości gazów podczas bakteryjnej fermentacji, której podlegają w jelitach. Dlatego warto ograniczyć spożycie tych produktów.

Zamiast tego skup się na świeżych owocach i warzywach, zdrowych tłuszczach pochodzenia roślinnego, takich jak awokado, oliwa z oliwek, orzechy, oraz czystych źródłach białka – rybach, kurczaku, jajach.

Szkodliwe nawyki, takie jak alkohol i palenie tytoniu, również mają związek z procesami trawienia i uwalniania gazów, więc postaraj się ograniczyć je do minimum lub całkowicie wyeliminować, jeśli to możliwe.

Skup się na spożywaniu wody dla nawodnienia i unikaj napojów gazowanych i słodzonych.

Mimo że produkty strączkowe mają swoje korzystne właściwości, jeśli masz skłonność do tworzenia gazów, unikaj ich, wraz z produktami sojowymi i niektórymi warzywami, takimi jak kapusta, brukselka, kalafior, brokuły i buraki.

Ogólnie rzecz biorąc, to podstawowe rzeczy, których należy przestrzegać, jeśli chodzi o pokarmy, których należy unikać, i te, na które należy postawić.

Zwracaj uwagę na swoje ogólne zdrowie, przestrzegając zasad zdrowego odżywiania, ponieważ zdrowie kryje się w dobrze utrzymanym układzie trawiennym. Nie bez powodu istnieje powiedzenie, że jesteśmy tym, co jemy.

Ciekawe fakty o gazach w żołądku i jelitach

Co jeść i czego unikać

Czy wiesz, że przeciętny człowiek uwalnia gazy około 14 razy dziennie. W rzeczywistości flatulencja jest oznaką, że układ trawienny funkcjonuje prawidłowo. Nie bez powodu po interwencji chirurgicznej nad organem układu trawiennego pierwsze pytanie, które słyszy pacjent po operacji, brzmi: „czy puściłem gazy”.

Skład chemiczny gazów w jelitach składa się w 90 procentach z azotu, dwutlenku węgla, wodoru i bardzo małych ilości metanu. Związki siarki stanowią bardzo niski procent składu gazów, ale to właśnie im zawdzięczamy nieprzyjemny zapach.

Osoby z dobrze zrównoważoną florą jelitową produkują więcej gazów w jelitach. Powodem tego jest to, że różne rodzaje bakterii rozkładają różne pozostałości pokarmowe i tworzą różne gazy.

Już w czasach starożytnej Grecji Hipokrates, znany jako ojciec medycyny, ustalił, że ludzie, którzy zatrzymują gazy i nie mogą ich uwolnić, mają problem zdrowotny.

Ustalono, że powstawanie gazów jest związane z predyspozycją genetyczną. Jest to związane ze zdolnością niektórych ludzi do lepszego rozkładania niektórych pokarmów, co wiąże się z uwalnianiem większej ilości gazów.

Jednak stanowi to powód do debaty, ponieważ zwiększone powstawanie gazów jest związane z podwyższoną fermentacją bakteryjną niektórych niecałkowicie rozłożonych resztek pokarmowych. Jak we wszystkim, również w tej kwestii istnieją różne opinie i dowody popierające obie teorie.

Często zadawane pytania

Często zadawane pytania

Czy niepokojące jest, jeśli mamy gazy w żołądku i jelitach?

Nie, gazy w jelitach i żołądku są normalnym zjawiskiem i wynikają z procesów trawienia.

Jakie pokarmy unikać, jeśli cierpimy na meteorozmę?

W przypadku cierpienia na meteorozmę należy unikać spożywania napojów gazowanych, roślin strączkowych, kapusty, kalafiora, brokułów, cebuli i czosnku oraz wysoko przetworzonych produktów spożywczych.

Czy przyjmowanie probiotyków jest odpowiednie przy gazach w jelitach?

Tak, pomagają one w pełniejszym rozkładzie składników odżywczych i mogą zmniejszyć gazy, będące produktem fermentacji w jelitach.

1 komentarz

Християн Колев

От известно време страдам от подуване и газове, особено след консумация на млечни продукти. След като прочетох статията, осъзнах, че може би имам непоносимост към лактоза. Ще пробвам да ги избягвам и ще видя дали ще има ефект!

Dodaj komentarz

Komentarze muszą zostać zatwierdzone przed publikacją.