Nietolerancje pokarmowe to problem, który we współczesnym świecie dotyka coraz większą część ludzi. Mogą one powodować poważny dyskomfort i prowadzić do szeregu problemów, jeśli pozostaną niekontrolowane.
W przeciwieństwie do alergii pokarmowych, które wywołują ostrą reakcję układu odpornościowego, osoby z nietolerancją pokarmową zazwyczaj doświadczają łagodniejszych i mniej intensywnych objawów.
Jeśli problemy nie zostaną odpowiednio wcześnie rozpoznane i właściwie rozwiązane, mogą prowadzić do poważniejszych problemów zdrowotnych.
Z tego artykułu dowiesz się szczegółowo, czym są nietolerancje pokarmowe, jakie są ich główne i najczęściej występujące rodzaje oraz jak sobie z nimi radzić.
Istota nietolerancji pokarmowych
O nietolerancji pokarmowej mówimy, gdy występuje niemożność organizmu do przetworzenia określonych składników żywności lub do prawidłowej reakcji na ich spożycie.
Reakcje te najczęściej wynikają z częściowego lub całkowitego braku specyficznych enzymów, które są niezbędne do rozkładu odpowiednich składników odżywczych. Ich brak prowadzi do nagromadzenia toksycznych substancji i/lub rozwoju bakterii, co może wywołać różnorodne nieprzyjemne objawy.
Nietolerancje pokarmowe mogą różnić się stopniem ciężkości i intensywnością objawów. Mogą powodować łagodne dolegliwości, związane z niewielkim dyskomfortem, ale też poważne schorzenia wymagające stałej kontroli i zmian w stylu życia.
Mogą rozwinąć się w dowolnym momencie życia człowieka i często zmieniają się z biegiem czasu.
W zależności od specyfiki nietolerancji, może być ona uznawana za:
- Problem gastroenterologiczny
- Chorobę immunologiczną
- Chorobę metaboliczną
Rodzaje nietolerancji pokarmowych
Istnieją różne rodzaje nietolerancji pokarmowych, z których niektóre są częściej spotykane i mają większe znaczenie społeczne niż pozostałe.
Nietolerancja laktozy
Nietolerancja laktozy to najczęstsza forma nietolerancji pokarmowej, która dotyka miliony ludzi na całym świecie.
Jest spowodowana całkowitym brakiem lub niewystarczającą produkcją enzymu laktazy, który odpowiada za rozkład cukru mlecznego (laktozy).
Gdy osoba z nietolerancją laktozy spożywa produkty bogate w laktozę (mleko), laktoza pozostaje niestrawiona w jelitach, co prowadzi do szeregu nieprzyjemnych objawów.
Do objawów należą:
- Wzdęcia
- Gazy
- Skurcze brzucha
- Bóle i biegunka.
Innym mechanizmem pojawienia się objawów jest fermentacja bakteryjna, podczas której wydzielają się gazy i toksyczne produkty.
Nietolerancja glutenu
Nietolerancja glutenu jest znana również jako enteropatia glutenowa lub celiakia.
Jest to choroba autoimmunologiczna, w której organizm reaguje negatywnie na gluten – główne białko w zbożach pszenicznych. Prowadzi to do przewlekłego zapalenia i atrofii kosmków jelitowych odpowiedzialnych za wchłanianie składników odżywczych.
Jeśli problem nie zostanie zdiagnozowany i spożycie glutenu będzie kontynuowane, przewlekła biegunka prowadzi do niedożywienia z powodu zaburzonego wchłaniania.
Inne objawy nietolerancji glutenu to:
- Wzdęcia
- Gazy
- Bóle
- Anemia
- Przewlekłe zmęczenie.
Enteropatia glutenowa może mieć objawy ogólnoustrojowe, a jej potwierdzenie wymaga ścisłego przestrzegania diety do końca życia. Osoby z celiakią, które nie spożywają glutenu, prowadzą całkowicie normalne życie.
Jak rozwija się nietolerancja pokarmowa
Nietolerancje pokarmowe mogą rozwinąć się w każdym wieku i zależą od wielu czynników – genetycznych, stylu życia, stanu organizmu i innych. Najczęściej pojawiają się w młodym wieku.
Na ich pojawienie się wpływają:
- Odżywianie
- Przyjmowanie leków
- Stres.
Czy to dziedziczne
Większość przypadków nietolerancji pokarmowych ma podłoże genetyczne.
Narody azjatyckie i afrykańskie częściej cierpią na nietolerancję laktozy, a dzieci rodziców z taką nietolerancją mają znacznie większe szanse na jej rozwinięcie na pewnym etapie życia.
To samo dotyczy celiakii i nietolerancji histaminy. Warto zaznaczyć, że czynniki środowiskowe i indywidualne cechy organizmu mają istotne znaczenie w rozwoju każdej nietolerancji pokarmowej.
Stosowanie zróżnicowanej diety oraz umiarkowane spożywanie ryzykownych produktów może być dobrą metodą profilaktyczną.
Możliwe powikłania
Nietolerancje pokarmowe trudno przeoczyć, ponieważ objawiają się wieloma nieprzyjemnymi symptomami, których nie da się długo ignorować. Jednocześnie, jeśli zostaną zlekceważone lub napotka się trudności w ich diagnozowaniu, mogą prowadzić do powikłań.
W przypadku enteropatii glutenowej, szczególnie w zaawansowanym stadium choroby z wyraźnymi zmianami w błonie śluzowej jelit, pojawiają się objawy niedożywienia. Powodem jest brak możliwości prawidłowego funkcjonowania jelita cienkiego. W rezultacie składniki odżywcze nie są wchłaniane.
Przewlekłe zapalenie prowadzi do stałego uczucia zmęczenia, które bywa skutkiem rozwoju anemii.
Czasami nietolerancje pokarmowe objawiają się również występowaniem problemów skórnych.

Czy istnieje możliwość leczenia
Leczenie nietolerancji pokarmowych polega na wykluczeniu z diety produktów, które wywołują objawy.
W przypadku nietolerancji laktozy są to mleko świeże i produkty mleczne, które nie przeszły fermentacji bakteryjnej przed spożyciem.
W przypadku enteropatii glutenowej należy całkowicie wykluczyć pszenicę i wszystkie zboża, które zawierają gluten.
Nietolerancja histaminy, choć rzadsza, wiąże się z większymi ograniczeniami, ponieważ histamina występuje w różnych grupach żywnościowych, a reakcja na nią wynika z jej kumulacji w organizmie.
Nie istnieje farmakologiczne leczenie nietolerancji pokarmowej.
Kiedy skonsultować się z lekarzem
Zaleca się konsultację z lekarzem, jeśli regularnie obserwujesz objawy ze strony układu pokarmowego i wiążesz je ze spożyciemokreślonych produktów.
Specjalista medyczny wskaże Ci odpowiednią metodę diagnozy i wyjaśni specyfikę danego schorzenia.
Udzieli Ci również wskazówek dotyczących zmian, które należy wprowadzić, aby zatrzymać rozwój choroby.
Najczęściej zadawane pytania

Czym jest nietolerancja pokarmowa?
To stan, w którym organizm nie jest w stanie prawidłowo i całkowicie trawić określonych składników odżywczych, takich jak laktoza, gluten i inne. W rezultacie pojawiają się różnorodne objawy związane z dyskomfortem, bólem, biegunką i innymi dolegliwościami.
Czy nietolerancje pokarmowe można wyleczyć?
Objawy i rozwój tych schorzeń mogą całkowicie ustąpić po zaprzestaniu spożywania żywności odpowiedzialnej za ich wywołanie.
Czy przy nietolerancjach pokarmowych trzeba stosować leki?
Nie, wystarczy wyeliminować czynniki wywołujące.

1 komentarz
Прочетох статията, защото подозирам, че имам непоносимост към глутен, но никога не съм била сигурна. Сега знам какви тестове да направя и какво да правя, ако имам подобни проблеми. Много информативно!
Dodaj komentarz