- Co to jest gluten
- Co to jest nietolerancja glutenu
- Jak rozpoznać objawy
- Czynniki ryzyka, przyczyny i diagnostyka
- Czy istnieje leczenie nietolerancji glutenu
- Odpowiednie suplementy dla układu pokarmowego
- Możliwe powikłania
- Kiedy odwiedzić lekarza
- Niezbędne zmiany w stylu życia
- Często zadawane pytania
Duża część ludzkiej populacji polega na konsumpcji pszenicy i upraw pszennych, z których produkuje się mąkę i wiele produktów kulinarnych. Chleb jest nieodłączną częścią ludzkiego życia, odkąd człowiek nauczył się przetwarzać ziarno i przekształcać je w smaczne wypieki.
Wysokie spożycie tych produktów przez wieki prowadziło do rozwoju nietolerancji na wysoce aktywną proteinę występującą w zbożach, a mianowicie gluten.
W tym artykule opowiemy więcej o nietolerancji glutenu, objawach i zmianach w stylu życia, które są wymagane przy potwierdzonej nietolerancji na białko pszeniczne.
Co to jest gluten
Gluten to ogólny termin dla dwóch głównych białek - gliadyny i gluteniny.
Gluten jest głównym białkiem pszenicy i roślin zbożowych, i właśnie dlatego występuje w dużych ilościach w mące. To on zapewnia jej elastyczność i umożliwia kucharzom przygotowywanie smacznych i różnorodnych wypieków.
To białko jest wysoce biologicznie aktywne, ale niestety u wielu osób może prowadzić do alergii pokarmowych lub nietolerancji - niezdolności organizmu do jego skutecznego przetwarzania. U niektórych może nawet dojść do choroby autoimmunologicznej, zwanej enteropatią glutenową.
Co to jest nietolerancja glutenu
Nietolerancja glutenu to termin, synonim netolerancji glutenu (podobnie jak w przypadku nietolerancji laktozy). Stan ten jest znany również jako nieceliakalna wrażliwość na gluten i objawia się, gdy organizm ma trudności w przetwarzaniu glutenu.
W przeciwieństwie do celiakii lub enteropatii glutenowej, która jest chorobą autoimmunologiczną, przy nietolerancji glutenu nie obserwuje się uszkodzenia cienkich jelit. Mimo to stan ten jest związany z występowaniem dość nieprzyjemnych objawów, ale na szczęście nie rozwija się strukturalnych zmian patologicznych w błonie śluzowej jelit.
Jak rozpoznać objawy
Objawy nietolerancji glutenu mogą być różnorodne i znacznie różnić się u każdej osoby. Najczęściej są to kombinacje problemów żołądkowo-jelitowych oraz innych dolegliwości.
Osoby z nietolerancją glutenu mogą odczuwać:
- Dyskomfort
- Bóle brzucha
- Wzdęcia
- Łatwe zmęczenie
- Niska energia
- Spadek odporności.
Główne dolegliwości charakterystyczne dla każdego cierpiącego na nietolerancję glutenu to bóle brzucha, wzdęcia jelit, gazy i problemy z wypróżnianiem - naprzemienne zaparcia z biegunką.
Poza tym, osoby dotknięte często skarżą się na stałe zmęczenie i osłabienie, bez wyraźnej przyczyny, co często prowadzi do poważnych negatywnych konsekwencji w ich stylu życia.
Często pacjenci skarżą się na bóle stawów (artralgia) i mięśni (mialgia), które wynikają ze zmian zapalnych w organizmie, będących skutkiem toksyn i wolnych rodników.
Objawy nietolerancji glutenu nie są specyficzne i mogą występować przy wielu innych nietolerancjach pokarmowych i nie tylko. Wśród objawów tego stanu znajdują się bóle głowy i migrena, a także różne rodzaje wysypek skórnych i dermatoz.
Pojawienie się podrażnień skóry i zaczerwienień może sygnalizować reakcję organizmu na gluten, zwłaszcza jeśli występuje bezpośrednio po spożyciu pokarmów, które go zawierają.Czynniki ryzyka, przyczyny i diagnostyka
Nietolerancja glutenu ma charakter dziedziczny i predyspozycje genetyczne. Osoby z wywiadem rodzinnym dotyczącym nietolerancji pokarmowych w ogóle, a także chorób autoimmunologicznych, są bardziej narażone na rozwój nietolerancji glutenu.
Grupy ryzyka, wśród których częściej można stwierdzić nietolerancję glutenu, to osoby cierpiące na reumatoidalne zapalenie stawów, cukrzycę typu 1 i chorobę Hashimoto.
Częste infekcje jelitowe i nieprawidłowe odżywianie to kolejny czynnik ryzyka, który przyczynia się do większej częstości nietolerancji glutenu, a mechanizmem tego jest zaburzona flora jelitowa.
Diagnostyka tego stanu obejmuje wykluczenie celiakii i przeprowadzenie testów skórno-alergicznych, ponieważ w praktyce stan ten stanowi alergię na gluten. Chociaż obecnie medycyna nie dysponuje specyficznym testem na wrażliwość na gluten, praktyki diety eliminacyjnej pod nadzorem specjalisty mogą pomóc w postawieniu diagnozy.
Czy istnieje leczenie nietolerancji glutenu
Nietolerancja glutenu nie jest chorobą ani jednostką nozologiczną samą w sobie. Z tego powodu nie można mówić o leczeniu w bezpośrednim znaczeniu tego słowa.
Mimo to stan ten powoduje znaczny dyskomfort i pogorszenie jakości życia. Dlatego ważne jest, aby objawy były odpowiednio zarządzane. Najłatwiejszym sposobem na to jest unikanie pokarmów zawierających gluten.
Na rynku istnieją wszelkiego rodzaju zamienniki chleba i wyrobów mącznych, które nie zawierają glutenu i mają zachowane walory smakowe.
Zaletą nietolerancji glutenu jest to, że w przeciwieństwie do enteropatii glutenowej, małe ilości glutenu przyjęte z pożywieniem nie prowadzą do poważnych zaburzeń zdrowia i zmian w jelitach.
Zdrowy sposób odżywiania i przyjmowanie jakościowych probiotyków może poprawić zdolności organizmu do radzenia sobie z białkiem pszennym, dlatego osoby dotknięte tym stanem mogą od czasu do czasu pozwolić sobie na mączne pokusy w małych ilościach.
Odpowiednie suplementy dla układu pokarmowego
Możliwe powikłania
Przy sporadycznym zaostrzeniu stanu - czyli po popełnieniu błędów dietetycznych i spożuciu „zakazanych” pokarmów, nie można osiągnąć poważnych problemów zdrowotnych.
Jednak regularne łamanie zasad i konsumpcja glutenu, w dodatku w znacznych ilościach tego problematycznego białka, może prowadzić do pojawienia się nieprzyjemnych objawów. W żadnym przypadku nie należy ignorować braku energii, zmęczenia lub spadku odporności, o których wspomniano wcześniej w artykule.
Przy nieprawidłowej diecie regularne spożycie glutenu prowadzi do pojawienia się przewlekłej biegunki i szybkiego eliminowania przyjętego pokarmu z kałem. W ten sposób mogą rozwinąć się nieprzyjemne niedobory żywieniowe, głównie makro- i mikroelementów oraz witamin.
Żelazo często ma zaburzoną absorpcję u osób cierpiących na nietolerancje pokarmowe, co może prowadzić do anemii (niedokrwistości) - to właśnie nią można wyjaśnić brak energii i ciągłe zmęczenie.
Wapń jest ważnym elementem dla organizmu, odpowiedzialnym za utrzymanie szkieletu, zębów i napięcia mięśniowego, a przy niekontrolowanej nietolerancji glutenu jego wchłanianie może być znacznie zmniejszone.
Żywność glutenowa (pszenica, żyto, jęczmień) jest dobrym źródłem witamin z grupy B i folianów, a ich ograniczenie może prowadzić do niedoboru tych witamin.
Mimo to, poprzez przestrzeganie zróżnicowanej diety, można to łatwo zrekompensować.
Przyjmowanie suplementów diety i witamin w tym przypadku jest również odpowiednim rozwiązaniem i profilaktyką pojawienia się niedoborów żywieniowych.
Kiedy odwiedzić lekarza
Przy podejrzeniu nietolerancji glutenu warto od samego początku samodzielnie przeprowadzić dietę eliminacyjną, zapoznając się z odpowiednimi zamiennikami zbóż, a także zdobywając bardziej szczegółową wiedzę na temat tego, które z nich należy unikać.
Jeśli po ich wyeliminowaniu objawy utrzymują się - to sygnał, aby odwiedzić specjalistę, który pomoże w diagnostyce.
Niezbędne zmiany w stylu życia
Niezbędne zmiany w stylu życia dotyczące konkretnie nietolerancji glutenu sprowadzają się wyłącznie do ograniczenia glutenu (w miarę możliwości jego całkowitego wyeliminowania) z diety.
Samo w sobie sprawi to, że zapomnimy o swoim stanie, ponieważ jeśli chodzi o nietolerancję glutenu - usunięcie tego białka i żywności, która je zawiera, z naszego życia wszystkie objawy.
Często zadawane pytania

Czy nietolerancja glutenu jest niebezpieczna?
Nie, jeśli przestrzega się niezbędnych ograniczeń, stan ten nie doprowadzi do żadnych objawów ani problemów zdrowotnych.
Czy można wyleczyć nietolerancję glutenu?
Nie, nie ma dowodów, że osoba z rozwiniętą nietolerancją glutenu może nagle zacząć go normalnie przetwarzać.
Jakie są objawy tego stanu?
Objawy mogą obejmować wzdęcia brzucha, bóle, biegunkę, zaparcia, a także inne, niezwiązane z układem pokarmowym - stany zapalne skóry, wysypki, migrenę, anemię i inne.
Jaka jest różnica między celiakią a nietolerancją glutenu?
Celiakia jest chorobą autoimmunologiczną, w której własny układ odpornościowy atakuje błonę śluzową jelit po spożyciu glutenu, prowadząc do poważnych zmian morfologicznych, strukturalnych i funkcjonalnych w jelitach. Przy nietolerancji glutenu organizm ma trudności z trawieniem tego białka, co powoduje bóle brzucha, biegunkę i inne, bez naruszania struktury i funkcji błony śluzowej jelita cienkiego.

Dodaj komentarz