- Czym są probiotyki i dlaczego są korzystne dla zdrowia
 - Odpowiednie suplementy wspierające prawidłowe funkcjonowanie jelit
 - Dlaczego prawidłowe funkcjonowanie jelit jest ważne
 - Często występujące problemy z jelitem grubym
 - Jaki jest najlepszy probiotyk na drażliwe jelito grube
 - Jak długo należy przyjmować probiotyki na jelito grube i jak działają
 
Czym są probiotyki i dlaczego są korzystne dla zdrowia
Probiotyki to żywe mikroorganizmy, najczęściej bakterie lub drożdże, które mają pozytywny wpływ na zdrowie człowieka, gdy są przyjmowane w odpowiednich ilościach.
Te dobroczynne mikroby naturalnie występują w ludzkich jelitach, a także w wielu fermentowanych produktach spożywczych (jogurt, kefir) oraz w skoncentrowanej formie jako suplementy diety.
Główne ich rodzaje należą do rodzajów Lactobacillus, Bifidobacterium i Streptococcus, a także do drożdży Saccharomyces boulardii.
Dlaczego probiotyki są ważne dla zdrowia człowieka
Probiotyki pełnią więcej niż jedną korzystną funkcję dla zdrowia człowieka. Choć głównie związane są ze zdrowiem jelit i układu trawiennego, mają również szereg innych zalet.
Korzyści dla ludzi wynikające z probiotyków w zakresie zdrowia jelit są niezliczone. Po dotarciu do jelit mają one fundamentalne zadanie — przywrócenie i utrzymanie stabilnej równowagi mikrobioty jelitowej, co jest kluczowe dla ogólnego zdrowia układu pokarmowego.Wspomagają procesy trawienne oraz wchłanianie niektórych substancji. Niektóre szczepy mogą zapobiegać biegunkom lub znacząco zmniejszać ich nasilenie, szczególnie gdy są one wywołane przez antybiotyki.
Probiotyki są często zalecane jako część kompleksowego leczenia zespołu jelita drażliwego oraz chorób takich jak wrzodziejące zapalenie jelita grubego i choroba Leśniowskiego-Crohna, gdzie mogą łagodzić objawy takie jak wzdęcia, gazy, wzdęcia (gazy) i skurcze brzucha, a także zmniejszać ryzyko niedoborów pokarmowych.
Tworząc kolonie różnych szczepów, które działają synergicznie, probiotyczne mikroorganizmy zapobiegają namnażaniu się innych bakterii, które także zamieszkują nasze jelita, lecz w określonych warunkach mogą zagrażać naszemu zdrowiu.

W przypadku zaburzonego mikrobiomu jelitowego, przeważają bakterie patogenne lub potencjalnie patogenne, jeśli mamy być precyzyjni. Wytwarzają one wiele metabolitów, z których większość jest toksyczna dla jelit. To prowadzi do ciągłej reakcji zapalnej oraz produkcji licznych wolnych rodników poprzez ciągłą aktywację naszego układu odpornościowego, który stara się utrzymać ich populację w granicach normy.
Wszystko to może prowadzić do dwóch rzeczy – wystąpienia przewlekłego stanu zapalnego oraz nadreaktywności układu odpornościowego, co jest podstawą patofizjologii chorób autoimmunologicznych. Dlatego nie będzie błędem, jeśli powiemy, że probiotyki pełnią również rolę immunoregulatorów i immunostymulatorów.
Inną zaletą stosowania probiotyków, również związaną z odpornością, jest zmniejszone ryzyko rozwoju alergii oraz zwiększona tolerancja na alergeny.
Stosunkowo nowe badania wskazują, że niektóre szczepy probiotyczne mogą wpływać na zdrowie psychiczne i emocjonalne poprzez tzw. oś jelita–mózg, która umożliwia komunikację i przesyłanie sygnałów z mózgu do jelit i odwrotnie.
Naukowcy twierdzą, że określone probiotyki mogą zmniejszać objawy lęku i depresji, przyczyniając się do lepszego i bardziej stabilnego nastroju.
Istnieją jeszcze niepotwierdzone teoriami naukowymi hipotezy, że mikrobiota może wpływać na sposób, w jaki organizm przyswaja substancje, co sprawia, że probiotyki mogą pomagać w regulacji masy ciała i redukcji nadwagi.
Te mikroorganizmy uczestniczą także w przyswajaniu i metabolizmie cholesterolu, przez co mogą działać profilaktycznie w zapobieganiu chorobom układu sercowo-naczyniowego.
Probiotyki a skóra
Bakterie probiotyczne nie zasiedlają wyłącznie naszych jelit. Są obecne wszędzie — na przykład na naszej skórze. Tam, podobnie jak w jelitach, pełnią funkcję bariery ochronnej organizmu przed wnikaniem patogennych mikroorganizmów, kontrolując namnażanie się potencjalnie szkodliwych szczepów bakterii, które naturalnie występują na naszej skórze.
Probiotyki a zdrowie kobiet

Bakterie kwasu mlekowego, czyli inna nazwa probiotyków, zasiedlają pochwę u kobiet, gdzie utrzymują niskie pH i chronią przed rozwojem patogennych mikroorganizmów, takich jak bakterie i grzyby.
W tym artykule skupimy się na roli probiotyków w zdrowiu jelit, ponieważ ich przyjmowanie w formie suplementów diety może wpływać jedynie na mikrobiotę jelitową — wbrew temu, co często można zobaczyć w reklamach różnych preparatów probiotycznych.
Odpowiednie suplementy wspierające prawidłowe funkcjonowanie jelit
Dlaczego prawidłowe funkcjonowanie jelit jest ważne
Prawidłowe wykonywanie różnorodnych funkcji jelit jest kluczowe, a w dużej mierze decydujące dla ogólnego zdrowia i dobrostanu. Układ trawienny pełni wiele istotnych ról, które wpływają na wszystkie narządy i układy organizmu.
Prawidłowa funkcja jelit jest związana z optymalnym przyswajaniem substancji. Przez błonę śluzową jelit, na różne sposoby, odbywa się absorpcja niezbędnych witamin i minerałów, makroskładników — białek, tłuszczów, węglowodanów i innych cennych substancji. Z kolei one wspierają pozostałe funkcje naszego organizmu, a niedobór którejkolwiek z nich prowadzi do konkretnych konsekwencji.
W końcowych odcinkach układu trawiennego jelita odpowiadają za usuwanie produktów ubocznych trawienia, toksyn i innych szkodliwych substancji, zapobiegając ich gromadzeniu się i przedostawaniu do krwiobiegu przez śluzówkę jelit.
Mało kto wie, że duża część odporności znajduje swoje „schronienie” właśnie w jelitach. Dobre funkcjonowanie jelita cienkiego i grubego wspomaga prawidłową aktywność naszego układu odpornościowego.
W jelitach zachodzą też różne etapy metabolizmu niektórych hormonów. Struktury jelitowe potrafią syntetyzować i regulować rozmaite hormony, które wpływają na apetyt, nastrój i ogólną aktywność metaboliczną organizmu.
Niektóre z nich są związane ze zdrowiem OUN ze względu na wspomnianą wcześniej oś mózg–jelita i mechanizmy sprzężenia zwrotnego między nimi. Osoby cierpiące na problemy jelitowe często skarżą się na depresję, apatię, lęk lub po prostu zły nastrój.
Jeśli to zauważyłeś, między funkcjami jelit a wspomagającą rolą probiotyków istnieje ogromne pokrycie. To tylko potwierdza, jak ważne są bakterie kwasu mlekowego.
Często występujące problemy z jelitem grubym

Problemy związane z funkcjonowaniem i zdrowiem jelita grubego mogą znacząco wpłynąć na jakość życia danej osoby – niestety w negatywnym kierunku. Przyczyny rosnącej częstości występowania tego typu zaburzeń jelitowych są powiązane ze współczesnym stylem życia – dynamicznym, pełnym stresu, nieregularnym odżywianiem się niskiej jakości produktami oraz ograniczonym spożyciem wody na rzecz napojów gazowanych lub kofeinowych.
Według światowych statystyk, jednymi z głównych problemów dotyczących jelita grubego są następujące stany i choroby:
Zespół jelita drażliwego (IBS) – to przewlekłe zaburzenie, charakteryzujące się nawracającymi bólami brzucha o charakterze skurczowym oraz zmianami w rytmie wypróżnień, takimi jak biegunka, zaparcia lub naprzemienne występowanie obu tych objawów. W przypadku tej choroby nie stwierdza się zmian morfologicznych ani strukturalnych w obrębie jelit.
Objawy tego bardzo nieprzyjemnego stanu to bóle brzucha, wzdęcia, gazy oraz dominująca biegunka (IBS-D), zaparcia (IBS-C) lub naprzemienne epizody biegunki i zaparć – IBS-M.
Dokładne przyczyny tego stanu nie są znane, jednak dowody naukowe wskazują na czynniki takie jak zaburzenia komunikacji na osi mózg–jelita, problemy z motoryką jelit, nadwrażliwość i uczulenie po infekcjach, a także zaburzenia w mikrobiocie jelitowej.
Inną, znacznie poważniejszą i niepokojącą chorobą, która staje się coraz powszechniejsza, jest nieswoiste zapalenie jelit. W przeciwieństwie do zespołu jelita drażliwego, tutaj występują istotne zmiany w tkance jelitowej.
Termin „nieswoiste zapalenie jelit” obejmuje dwie pokrewne, ale różniące się od siebie jednostki chorobowe – chorobę Leśniowskiego-Crohna oraz wrzodziejące zapalenie jelita grubego (WZJG).
Objawy to ponownie bóle brzucha, wzdęcia i uporczywa biegunka, często z obecnością śluzu i krwi. Chorobie towarzyszy ogólne wyczerpanie organizmu, ciągłe zmęczenie, depresja, utrata masy ciała oraz rozwój niedoborów żywieniowych i niedożywienia.

Nauka nadal nie jest w stanie wskazać jednoznacznych przyczyn, ale w każdym przypadku mówimy o kombinacji predyspozycji genetycznych, nieprawidłowego działania układu odpornościowego oraz wpływów środowiskowych.
Uchyłkowatość i zapalenie uchyłków to inne jednostki chorobowe, charakteryzujące się tworzeniem małych kieszonkowatych wybrzuszeń w ścianie jelita grubego (uchyłki), które mogą ulec infekcji i zapaleniu (zapalenie uchyłków).
Uchyłkowatość często przebiega bezobjawowo, dopóki uchyłek się nie zapali. Wówczas pacjenci skarżą się na ostre bóle brzucha, gorączkę, nudności oraz zaburzenia wypróżniania. Czasem stan zapalny może objąć całą ścianę jelita, prowadząc do perforacji i wycieku treści jelitowej do jamy brzusznej – co prowadzi do kałowego zapalenia otrzewnej, będącego stanem zagrożenia życia.
Podobnie jak w poprzednich przypadkach, dokładne przyczyny nie są znane, jednak najczęściej wymienia się dietę ubogą w błonnik, zmiany związane z wiekiem oraz nieleczone przewlekłe zaparcia.
Celiakia (enteropatia glutenowa) – klasyczny przykład powiązania układu odpornościowego z jelitami. Jest to choroba o podłożu autoimmunologicznym, w której spożycie pokarmów zawierających gluten prowadzi do nadwrażliwości układu odpornościowego i niewłaściwej reakcji – organizm produkuje autoprzeciwciała, które atakują zarówno gluten, jak i własną błonę śluzową. Dotyczy głównie jelita cienkiego.
Objawy to ciężka biegunka, zmęczenie, utrata masy ciała, wzdęcia, niedokrwistość oraz różnorodne niedobory substancji odżywczych. U niektórych osób choroba rozwija się bez typowych objawów trawiennych, ale występuje anemia i zgłaszane jest chroniczne zmęczenie.
Przyczyną rozwoju są czynniki genetyczne, które aktywują się w odpowiedzi na spożycie glutenu – białka występującego w pszenicy, życie i jęczmieniu.
Przewlekłe zaparcia to kolejny bardzo powszechny problem. Mogą być częścią zespołu jelita drażliwego lub stanowić samodzielne zaburzenie.
W tym drugim przypadku przyczynami mogą być dieta uboga w błonnik, odwodnienie, brak aktywności fizycznej, choroby współistniejące (np. niedoczynność tarczycy) oraz stosowanie niektórych leków (np. niektórych leków przeciwdepresyjnych).
Jaki jest najlepszy probiotyk na drażliwe jelito grube

Istnieje wiele różnych szczepów probiotycznych bakterii, zarówno tych naturalnie występujących, jak i takich, które są wytwarzane laboratoryjnie w celu ukierunkowanego działania na konkretne potrzeby zdrowotne.
Dla wielu z tych szczepów istnieją solidne dowody naukowe potwierdzające ich skuteczność, co sprawia, że są one silnie rekomendowane zarówno w celu ogólnej poprawy zdrowia jelit, jak i w leczeniu zespołu jelita drażliwego.
Oto niektóre z nich – bakterie takie jak Lactobacillus acidophilus, Streptococcus thermophilus, Lactobacillus bulgaricus, Bifidobacterium spp oraz Lactobacillus casei.
Działają one synergistycznie, tworząc duże kolonie, w których szczepy współżyją ze sobą oraz z organizmem człowieka. Współistnienie zwiększa ich odporność oraz wzmacnia indywidualne właściwości.
- Lactobacillus acidophilus – dobrze przebadany szczep znany ze swojej zdolności do równoważenia mikrobioty jelitowej. Pomaga w redukcji wzdęć, bólu brzucha i nieregularnej perystaltyki. Wspiera także integralność błony śluzowej jelit i wzmacnia jej funkcję barierową.
 - Streptococcus thermophilus – jedyny przedstawiciel rodzaju Streptococcus, który jest korzystny dla człowieka i nie wywołuje chorób. Ten szczep rozkłada laktozę i jest szczególnie pomocny dla osób z nietolerancją laktozy. Wspiera korzystne procesy fermentacyjne i utrzymuje kwaśne środowisko jelitowe, co przeciwdziała kolonizacji przez patogeny.
 - Lactobacillus bulgaricus – pierwszy i najbardziej znany przedstawiciel bakterii kwasu mlekowego, odpowiedzialny za wyjątkowy smak bułgarskiego jogurtu. Wspiera trawienie i procesy fermentacyjne, redukując wytwarzanie gazów i łagodząc objawy takie jak wzdęcia czy uczucie pełności.
 - Bifidobacterium spp – wszystkie znane szczepy tego rodzaju są korzystne i wykazują cechy probiotyczne. Dobrze przebadane w kontekście zespołu jelita drażliwego. Wspomagają fizjologiczną perystaltykę, redukują stany zapalne, wzdęcia i bóle brzucha.
 - Lactobacillus casei – popularny szczep często stosowany w przypadkach zaburzeń jelitowych. Może zmniejszać objawy zespołu jelita drażliwego, a jego działanie szczególnie korzystnie wpływa na regulację wypróżnień – łagodząc zarówno biegunkę, jak i zaparcia, co redukuje stan zapalny i związany z nim dyskomfort.
 
Niezależnie od tego, czy probiotyki przyjmujemy z naturalnych źródeł, takich jak jogurt, kefir czy fermentowane warzywa, czy jako suplementy diety – zazwyczaj występują one w zestawach, zawierających kilka szczepów jednocześnie. Udowodniono, że ich działanie synergiczne przynosi lepsze efekty niż przyjmowanie pojedynczych kultur.
Jak długo należy przyjmować probiotyki na jelito grube i jak działają

W środowisku naukowym panuje zgodność co do tego, że suplementy probiotyczne należą do grupy podstawowych dodatków diety, z których każdy człowiek może realnie skorzystać – w różnych aspektach zdrowia.
Z tego względu, powszechnie uznaje się – i my, zespół VitaON, również to popieramy – że probiotyki można, a nawet warto, przyjmować na stałe. Wiele badań oraz opinii specjalistów jednoznacznie wskazuje, że gdyby trzeba było wybrać tylko jeden suplement dla utrzymania dobrego stanu zdrowia – byłyby to właśnie probiotyki.
Powód jest prosty – układ trawienny, obok skóry i błon śluzowych dróg oddechowych, stanowi pierwszą linię obrony układu odpornościowego. Utrzymując zdrowe jelita, probiotyki wspomagają i stymulują efektywne działanie układu odpornościowego oraz zapewniają maksymalnie skuteczne wchłanianie niezbędnych substancji odżywczych.
Źródła:
https://colorectalcancer.org/article/probiotics-and-colon-perfect-fit

2 komentarzy
Често страдам от подуване на корема и се чудех кой пробиотик да избера. Радвам се, че тук има полезна информация, защото на пазара има твърде много варианти.
Много ми хареса статията, че всичко е обяснено ясно и лесно! Най-накрая разбрах кой пробиотик е добър за мен. Благодаря ви, ще пробвам препоръките!
Dodaj komentarz