- Kiedy konieczne jest spożywanie produktów bez laktozy?
- Kiedy konieczne jest unikanie produktów mlecznych?
- Produkty bez laktozy
- Produkty zawierające laktozę, których należy unikać
- Odpowiednie suplementy przy nietolerancji laktozy
- Czy istnieją produkty mleczne bez laktozy?
- Przykładowa 7-dniowa dieta bez produktów mlecznych
- Najczęściej zadawane pytania
W ostatnim czasie coraz więcej osób decyduje się na wykluczenie produktów mlecznych ze swojej diety – jedni z powodu rzeczywistych problemów zdrowotnych, inni jako wyraz swoich przekonań lub osobistych preferencji.
Do głównych powodów rezygnacji ze spożywania produktów zawierających laktozę lub mlecznych należą występowanie objawów nietolerancji laktozy, kiedy organizm nie jest w stanie rozłożyć cukru mlecznego (laktozy), lub też alergia na produkty mleczne (w szczególności na kazeinę).
W tym artykule wyjaśnimy dokładniej, w jakich przypadkach naprawdę konieczne jest wyeliminowanie mleka i jego pochodnych z jadłospisu, a jednocześnie pomożemy Ci stworzyć urozmaicony plan żywieniowy, który je wyklucza.
Kiedy konieczne jest spożywanie produktów bez laktozy?

Spożywanie produktów bez laktozy jest wskazane wyłącznie w przypadku występowania tzw. nietolerancji laktozy.
To stan, w którym organizm nie produkuje wystarczającej ilości lub w ogóle nie produkuje enzymu laktazy, przez co nie jest w stanie rozłożyć cukru mlecznego.
Prowadzi to do występowania nieprzyjemnych objawów po spożyciu produktów zawierających laktozę:
-
Wzdęcia
-
Gazy
-
Biegunka
Niektórzy specjaliści zalecają unikanie laktozy również przy przewlekłych chorobach jelit, takich jak zespół jelita drażliwego czy choroba Leśniowskiego-Crohna, gdzie w przypadku tej drugiej, z powodu przewlekłego zapalenia dochodzi do zaburzeń syntezy laktazy w jelitach.
Ważne jest, aby wiedzieć, że laktoza występuje naturalnie wyłącznie w mleku, jednak nie wszystkie produkty mleczne są jej źródłem. Na przykład dojrzałe sery oraz sery żółte, a także fermentowane produkty mleczne, takie jak kefir i jogurt, zawierają minimalne ilości laktozy i nie wywołują podobnych objawów.
Kiedy konieczne jest unikanie produktów mlecznych?
Poza nietolerancją laktozy, która wymaga ograniczenia lub całkowitego wykluczenia niektórych produktów mlecznych, istnieją także stany takie jak nietolerancja lub alergia na białka mleka, które wymagają eliminacji całej głównej grupy produktów mlecznych z diety.
Alergia na mleko i nadwrażliwość na białka mleczne (najczęściej kazeinę i serwatkę) różnią się od nietolerancji laktozy.
W przypadku alergii na mleko układ odpornościowy reaguje na białka mleczne jak na szkodliwe substancje.
Może to powodować:
-
Wysypki skórne
-
Obrzęki
-
Trudności z oddychaniem
-
Anafiksja
W przeciwieństwie do alergii, nadwrażliwość na białka mleka prowadzi do łagodniejszych objawów, podobnych do tych występujących przy nietolerancji laktozy, takich jak wzdęcia, gazy, przewlekłe zmęczenie, które nie są związane z odpowiedzią immunologiczną.
W przypadku alergii na białka mleka konieczne jest ścisłe unikanie wszystkich produktów mlecznych, w tym również tych bez laktozy.
W takich przypadkach należy uważać na obecność mleka w produktach, do których dodano serwatkę mleczną lub kazeinę w celu uzyskania określonych właściwości organoleptycznych (pobudzających ludzkie zmysły).
Ciekawostka: Osoby z alergią na białka mleka często mogą spożywać mleko kozie lub owcze. Mimo że również zawierają one specyficzne białka serwatkowe i kazeinowe, ich struktura różni się od białek mleka krowiego i nie wywołuje patologicznej reakcji organizmu.
Produkty bez laktozy

Wykluczenie produktów mlecznych lub tych, które zawierają laktozę, może ograniczyć różnorodność w diecie, jednak mimo to można je bez problemu eliminować.
Wiele produktów naturalnie nie zawiera laktozy (w rzeczywistości tylko mleko w przyrodzie zawiera ten cukier) i może z powodzeniem stanowić podstawę zróżnicowanego jadłospisu bez udziału pochodnych mleka.
Oto lista podstawowych grup żywnościowych bez laktozy.
|
Kategoria |
Przykłady |
|
Mięso i ryby |
Wołowina, kurczak, wieprzowina, ryby, owoce morza |
|
Jajka |
Jaja kurze i przepiórcze |
|
Owoce i warzywa |
Wszystkie świeże i mrożone owoce oraz warzywa |
|
Zboża |
Ryż, komosa ryżowa, owies, gryka, proso |
|
Orzechy i nasiona |
Migdały, orzechy włoskie, siemię lniane, chia |
|
Oleje roślinne |
Oliwa z oliwek, olej kokosowy, olej słonecznikowy |
*Tabela produktów bez laktozy
Wiele przekąsek i przetworzonych produktów może zawierać laktozę, ponieważ jest ona sztucznie dodawana. Dlatego przy ich spożywaniu należy bardzo dokładnie czytać etykiety. To samo dotyczy białek mlecznych.
Produkty zawierające laktozę, których należy unikać

Produkty zawierające laktozę nie obejmują wszystkich produktów mlecznych, jednak we współczesnym przemyśle spożywczym okazuje się, że wiele przetworzonych produktów zawiera określoną ilość cukru mlecznego, dodawanego sztucznie.
Następujące produkty zawierają laktozę i należy ich unikać:
-
Mleko świeże
-
Sery świeże: mozzarella, ricotta, mascarpone i inne rodzaje, które nie zostały poddane procesowi dojrzewania
-
Lody
-
Śmietana
-
Czekolada
-
Czekoladowe i inne wyroby cukiernicze
Oprócz tego, laktoza bardzo często występuje w różnych sosach, dressingach, zupach, wyrobach piekarniczych, wędlinach i innych produktach.
W przeciwieństwie do produktów mlecznych, które nie zawsze zawierają laktozę, wszystkie produkty mleczne zawierają białka mleka. Dlatego w przypadku alergii na nie, wszystkie produkty z tej grupy powinny być unikane lub ich spożycie powinno zostać całkowicie przerwane.
Odpowiednie suplementy przy nietolerancji laktozy
Czy istnieją produkty mleczne bez laktozy?
Istnieją dwa rodzaje produktów mlecznych, które nie zawierają laktozy:
-
Produkty, które naturalnie nie zawierają laktozy: Takimi produktami są kefir, jogurt naturalny, dojrzałe sery i sery żółte. W ich przypadku fermentacja bakteryjna i udział drobnych mikroorganizmów (drożdży) w procesie dojrzewania doprowadziły do eliminacji znacznej części laktozy, dzięki czemu w większości przypadków są one bezpieczne do spożycia.
-
Produkty mleczne, z których laktoza została usunięta poprzez dodanie enzymu laktazy: Do takich produktów należą mleko bez laktozy, sery świeże bez laktozy i śmietana bez laktozy.
Często w sklepach spożywczych można spotkać produkty, takie jak jogurt naturalny, oznaczone etykietą „bez laktozy”, ale jest to chwyt marketingowy, mający na celu przyciągnięcie osób cierpiących na to schorzenie. Prawda jest taka, że w prawdziwym jogurcie laktoza nie występuje lub występuje jedynie w niewielkich ilościach.
Przykładowa 7-dniowa dieta bez produktów mlecznych
Przedstawiamy przykładową dietę bez produktów mlecznych, która może mieć korzystny wpływ na złagodzenie Twoich dolegliwości.
|
Dzień |
Śniadanie |
Obiad |
Kolacja |
|
Poniedziałek |
Płatki owsiane z mlekiem migdałowym |
Filet z kurczaka z komosą ryżową i warzywami |
Grillowana ryba z brokułami |
|
Wtorek |
Sałatka owocowa z chia, omlet z dwóch jajek |
Zupa warzywna z soczewicą |
Nadziewane papryki z ryżem i mięsem mielonym |
|
Środa |
Mleko migdałowe z musli |
Sałatka z ciecierzycy i awokado oraz tuńczykiem |
Łosoś z pieczonymi ziemniakami |
|
Czwartek |
Tost z awokado i jajkami |
Ryż z warzywami i owocami morza |
Stek z kurczaka z cukinią |
|
Piątek |
Komosa ryżowa z suszonymi owocami |
Burger z wołowiną |
Pieczona wieprzowina z grillowanymi warzywami |
|
Sobota |
Koktajl z mlekiem kokosowym i orzechami |
Sałatka z tuńczykiem |
Jagnięcina z ziemniakami |
|
Niedziela |
Naleśniki z mąki kokosowej i roślinnym białkiem w proszku |
Makaron bolognese |
Grillowane warzywa z tofu i białą rybą |
*Tabela z przykładową 7-dniową dietą (śniadanie, obiad i kolacja) bez produktów mlecznych.
Najczęściej zadawane pytania

Czy wszystkie produkty mleczne zawierają laktozę?
Fermentowane produkty mleczne, takie jak jogurt, kefir i dojrzewające sery, nie zawierają laktozy lub zawierają jej jedynie śladowe ilości.
Czy dieta jest taka sama dla osób z nietolerancją laktozy i tych z alergią na białko mleka?
Osoby z nietolerancją laktozy mogą spożywać produkty mleczne bez laktozy, podczas gdy osoby z nietolerancją białka mleka nie mogą spożywać żadnych produktów mlecznych.
Czy produkty mleczne można zastąpić innymi, aby uniknąć niedoborów?
Tak, mimo że są to produkty z podstawowej grupy, mleko i jego przetwory nie zawierają niezastąpionych składników, których nie można byłoby dostarczyć z innych źródeł żywności.
Źródła:
1 komentarz
Много интересна статия! Не знаех, че някои зрели сирена и кефирът съдържат малко лактоза. Сега разбирам по-добре разликата между лактозна непоносимост и алергия към млечните протеини. Благодаря за полезната информация!
Dodaj komentarz