Ta strona ma ograniczone wsparcie dla Twojej przeglądarki. Zalecamy przejście na Edge, Chrome, Safari lub Firefox.
Gratulacje! Twoje zamówienie kwalifikuje się do darmowej dostawy Pozostało Ci 320 zł do Darmowej dostawy

Wózek 0

Pozostało Ci 275,00 zł do prezentu Herbata Mursalska - Nalewka ziołowa PREZENT
Gratulacje! Twoje zamówienie kwalifikuje się do darmowej dostawy Pozostało ci 320 zł do darmowej dostawy
Brak większej liczby produktów dostępnych do zakupu

Produkty
Dobierz z
Dodaj notatki do zamówienia
Suma częściowa Bezpłatnie
Koszty dostawy, podatki i kody rabatowe zostaną obliczone przy kasie

Dieta bez nabiału i produkty bez laktozy

Диета без млечни продукти и храни без лактоза
  1. Kiedy konieczne jest spożywanie produktów bez laktozy? 
  2. Kiedy konieczne jest unikanie produktów mlecznych?
  3. Produkty bez laktozy
  4. Produkty zawierające laktozę, których należy unikać
  5. Odpowiednie suplementy przy nietolerancji laktozy
  6. Czy istnieją produkty mleczne bez laktozy?
  7. Przykładowa 7-dniowa dieta bez produktów mlecznych
  8. Najczęściej zadawane pytania

W ostatnim czasie coraz więcej osób decyduje się na wykluczenie produktów mlecznych ze swojej diety – jedni z powodu rzeczywistych problemów zdrowotnych, inni jako wyraz swoich przekonań lub osobistych preferencji. 

Do głównych powodów rezygnacji ze spożywania produktów zawierających laktozę lub mlecznych należą występowanie objawów nietolerancji laktozy, kiedy organizm nie jest w stanie rozłożyć cukru mlecznego (laktozy), lub też alergia na produkty mleczne (w szczególności na kazeinę).

W tym artykule wyjaśnimy dokładniej, w jakich przypadkach naprawdę konieczne jest wyeliminowanie mleka i jego pochodnych z jadłospisu, a jednocześnie pomożemy Ci stworzyć urozmaicony plan żywieniowy, który je wyklucza.

Kiedy konieczne jest spożywanie produktów bez laktozy? 

Kiedy konieczne jest spożywanie produktów bez laktozy?

Spożywanie produktów bez laktozy jest wskazane wyłącznie w przypadku występowania tzw. nietolerancji laktozy

To stan, w którym organizm nie produkuje wystarczającej ilości lub w ogóle nie produkuje enzymu laktazy, przez co nie jest w stanie rozłożyć cukru mlecznego. 

Prowadzi to do występowania nieprzyjemnych objawów po spożyciu produktów zawierających laktozę:

  • Wzdęcia

  • Gazy

  • Biegunka

Niektórzy specjaliści zalecają unikanie laktozy również przy przewlekłych chorobach jelit, takich jak zespół jelita drażliwego czy choroba Leśniowskiego-Crohna, gdzie w przypadku tej drugiej, z powodu przewlekłego zapalenia dochodzi do zaburzeń syntezy laktazy w jelitach.

Ważne jest, aby wiedzieć, że laktoza występuje naturalnie wyłącznie w mleku, jednak nie wszystkie produkty mleczne są jej źródłem. Na przykład dojrzałe sery oraz sery żółte, a także fermentowane produkty mleczne, takie jak kefir i jogurt, zawierają minimalne ilości laktozy i nie wywołują podobnych objawów.

Kiedy konieczne jest unikanie produktów mlecznych?

Poza nietolerancją laktozy, która wymaga ograniczenia lub całkowitego wykluczenia niektórych produktów mlecznych, istnieją także stany takie jak nietolerancja lub alergia na białka mleka, które wymagają eliminacji całej głównej grupy produktów mlecznych z diety.

Alergia na mleko i nadwrażliwość na białka mleczne (najczęściej kazeinę i serwatkę) różnią się od nietolerancji laktozy. 

W przypadku alergii na mleko układ odpornościowy reaguje na białka mleczne jak na szkodliwe substancje.

Może to powodować:

  • Wysypki skórne

  • Obrzęki

  • Trudności z oddychaniem

  • Anafiksja

W przeciwieństwie do alergii, nadwrażliwość na białka mleka prowadzi do łagodniejszych objawów, podobnych do tych występujących przy nietolerancji laktozy, takich jak wzdęcia, gazy, przewlekłe zmęczenie, które nie są związane z odpowiedzią immunologiczną.

W przypadku alergii na białka mleka konieczne jest ścisłe unikanie wszystkich produktów mlecznych, w tym również tych bez laktozy. 

W takich przypadkach należy uważać na obecność mleka w produktach, do których dodano serwatkę mleczną lub kazeinę w celu uzyskania określonych właściwości organoleptycznych (pobudzających ludzkie zmysły).

Ciekawostka: Osoby z alergią na białka mleka często mogą spożywać mleko kozie lub owcze. Mimo że również zawierają one specyficzne białka serwatkowe i kazeinowe, ich struktura różni się od białek mleka krowiego i nie wywołuje patologicznej reakcji organizmu.

Produkty bez laktozy

Produkty bez laktozy

Wykluczenie produktów mlecznych lub tych, które zawierają laktozę, może ograniczyć różnorodność w diecie, jednak mimo to można je bez problemu eliminować. 

Wiele produktów naturalnie nie zawiera laktozy (w rzeczywistości tylko mleko w przyrodzie zawiera ten cukier) i może z powodzeniem stanowić podstawę zróżnicowanego jadłospisu bez udziału pochodnych mleka. 

Oto lista podstawowych grup żywnościowych bez laktozy.

Kategoria

Przykłady

Mięso i ryby

Wołowina, kurczak, wieprzowina, ryby, owoce morza

Jajka

Jaja kurze i przepiórcze

Owoce i warzywa

Wszystkie świeże i mrożone owoce oraz warzywa

Zboża

Ryż, komosa ryżowa, owies, gryka, proso

Orzechy i nasiona

Migdały, orzechy włoskie, siemię lniane, chia

Oleje roślinne

Oliwa z oliwek, olej kokosowy, olej słonecznikowy


*Tabela produktów bez laktozy

Wiele przekąsek i przetworzonych produktów może zawierać laktozę, ponieważ jest ona sztucznie dodawana. Dlatego przy ich spożywaniu należy bardzo dokładnie czytać etykiety. To samo dotyczy białek mlecznych.

Produkty zawierające laktozę, których należy unikać

Produkty zawierające laktozę, których należy unikać

Produkty zawierające laktozę nie obejmują wszystkich produktów mlecznych, jednak we współczesnym przemyśle spożywczym okazuje się, że wiele przetworzonych produktów zawiera określoną ilość cukru mlecznego, dodawanego sztucznie.

Następujące produkty zawierają laktozę i należy ich unikać:

  • Mleko świeże

  • Sery świeże: mozzarella, ricotta, mascarpone i inne rodzaje, które nie zostały poddane procesowi dojrzewania

  • Lody

  • Śmietana

  • Czekolada

  • Czekoladowe i inne wyroby cukiernicze

Oprócz tego, laktoza bardzo często występuje w różnych sosach, dressingach, zupach, wyrobach piekarniczych, wędlinach i innych produktach.

W przeciwieństwie do produktów mlecznych, które nie zawsze zawierają laktozę, wszystkie produkty mleczne zawierają białka mleka. Dlatego w przypadku alergii na nie, wszystkie produkty z tej grupy powinny być unikane lub ich spożycie powinno zostać całkowicie przerwane.

Odpowiednie suplementy przy nietolerancji laktozy

Czy istnieją produkty mleczne bez laktozy?

Istnieją dwa rodzaje produktów mlecznych, które nie zawierają laktozy:

  • Produkty, które naturalnie nie zawierają laktozy: Takimi produktami są kefir, jogurt naturalny, dojrzałe sery i sery żółte. W ich przypadku fermentacja bakteryjna i udział drobnych mikroorganizmów (drożdży) w procesie dojrzewania doprowadziły do eliminacji znacznej części laktozy, dzięki czemu w większości przypadków są one bezpieczne do spożycia.

  • Produkty mleczne, z których laktoza została usunięta poprzez dodanie enzymu laktazy: Do takich produktów należą mleko bez laktozy, sery świeże bez laktozy i śmietana bez laktozy.

Często w sklepach spożywczych można spotkać produkty, takie jak jogurt naturalny, oznaczone etykietą „bez laktozy”, ale jest to chwyt marketingowy, mający na celu przyciągnięcie osób cierpiących na to schorzenie. Prawda jest taka, że w prawdziwym jogurcie laktoza nie występuje lub występuje jedynie w niewielkich ilościach.

Przykładowa 7-dniowa dieta bez produktów mlecznych

Przedstawiamy przykładową dietę bez produktów mlecznych, która może mieć korzystny wpływ na złagodzenie Twoich dolegliwości.

Dzień

Śniadanie

Obiad

Kolacja

Poniedziałek

Płatki owsiane z mlekiem migdałowym

Filet z kurczaka z komosą ryżową i warzywami

Grillowana ryba z brokułami

Wtorek

Sałatka owocowa z chia, omlet z dwóch jajek

Zupa warzywna z soczewicą

Nadziewane papryki z ryżem i mięsem mielonym

Środa

Mleko migdałowe z musli

Sałatka z ciecierzycy i awokado oraz tuńczykiem

Łosoś z pieczonymi ziemniakami

Czwartek

Tost z awokado i jajkami

Ryż z warzywami i owocami morza

Stek z kurczaka z cukinią

Piątek

Komosa ryżowa z suszonymi owocami

Burger z wołowiną

Pieczona wieprzowina z grillowanymi warzywami

Sobota

Koktajl z mlekiem kokosowym i orzechami

Sałatka z tuńczykiem

Jagnięcina z ziemniakami

Niedziela

Naleśniki z mąki kokosowej i roślinnym białkiem w proszku

Makaron bolognese

Grillowane warzywa z tofu i białą rybą

*Tabela z przykładową 7-dniową dietą (śniadanie, obiad i kolacja) bez produktów mlecznych.

Najczęściej zadawane pytania

najczęściej zadawane pytania

Czy wszystkie produkty mleczne zawierają laktozę?

Fermentowane produkty mleczne, takie jak jogurt, kefir i dojrzewające sery, nie zawierają laktozy lub zawierają jej jedynie śladowe ilości.

Czy dieta jest taka sama dla osób z nietolerancją laktozy i tych z alergią na białko mleka?

Osoby z nietolerancją laktozy mogą spożywać produkty mleczne bez laktozy, podczas gdy osoby z nietolerancją białka mleka nie mogą spożywać żadnych produktów mlecznych.

Czy produkty mleczne można zastąpić innymi, aby uniknąć niedoborów?

Tak, mimo że są to produkty z podstawowej grupy, mleko i jego przetwory nie zawierają niezastąpionych składników, których nie można byłoby dostarczyć z innych źródeł żywności.

Źródła:

 

1 komentarz

Константин Христов

Много интересна статия! Не знаех, че някои зрели сирена и кефирът съдържат малко лактоза. Сега разбирам по-добре разликата между лактозна непоносимост и алергия към млечните протеини. Благодаря за полезната информация!

Dodaj komentarz

Komentarze muszą zostać zatwierdzone przed publikacją.